Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: rosną połowy ryb na Bałtyku

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 20-09-2016, 10:58
IERiGŻ: rosną połowy ryb na Bałtyku
Fot. Shutterstock

Z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Wynika, że od stycznia do lipca bieżącego roku połowy ryb na Bałtyku zwiększyły się o 11,1 proc. (w zestawieniu r/r) i wyniosły 102,6 proc.

Eksperci IERiGŻ podają, że od początku roku utrzymuje się wysokie tempo wzrostu wyładunków stroni. Na koniec lipca bieżącego roku wyniósł on 11,9 tys. ton, co stanowi wzrost o 79,2 proc. w stosunku do ubiegłego roku.

W przypadku śledzi odnotowano wzrost o 39,9 proc. do poziomu 25,7 tys. ton. 

Odwrotną sytuację odnotowano w połowach dorszy, które w analizowanym okresie spadły znacząco, bo aż o 24,4 proc., do 6,4 tys. ton.

- Rybacy jako główny powód złej kondycji stad wskazują na brak wystarczającej bazy pokarmowej wraz z dużymi połowami ryb takich jak szprot czy śledź na cele paszowe - podają analitycy IERiGŻ na łamach Rynku Rolnego.

Od początku roku odnotowano także nieznaczny spadek połowów szprotów, który wyniósł 53,3 proc. 

Na koniec lipca wykorzystanie kwot połowowych wyniosło 89,6 proc. w przypadku szprotów, 54,4 proc. w przypadku śledzi, a także 48,8 proc. jeżeli chodzi o dorsze. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH