REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERiGŻ: rosną wydatki Polaków na ryby i owoce morza

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 23-11-2016, 13:25
IERiGŻ: rosną wydatki Polaków na ryby i owoce morza
Fot. Shutterstock

Jak wynika z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w pierwszym półroczu bieżącego roku zanotowano wzrost wydatków na zakup ryb i owoców morza.

REKLAMA

Zgodnie z danymi IERiGŻ w analizowanym okresie wydatki na zakup ryb i owoców morza wyniosły w pierwszym półroczu bieżącego roku 48,72 zł na osobę, co oznacza wzrost o 5,2 proc. w stosunku do roku 2015.

W świetle badań budżetów gospodarstw domowych, które obejmuje wielkość spożycia niektórych produktów rybnych w ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku konsumpcja ryb i owoców morza suszonych, wędzonych lub solonych nie zmieniła się w relacji do analogicznego okresu w roku poprzednim. Jednocześnie odnotowano spadek spożycia ryb świeżych lub chłodzonych, a także ryb mrożonych, który wyniósł odpowiednio 14,3 oraz 9,1 proc. 

Analizy IERiGŻ wskazują także, że od stycznia do sierpnia bieżącego roku r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych i średnich zakładach przemysłu rybnego, to jest zatrudniających powyżej 49 osób, wyniosła 280,8 tys. ton. Oznacza to wzrost o 15,1 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego.

Największa dynamika wzrostu wolumenu produkcji została zaobserwowana w przypadku świeżych filetów z ryb morskich - ponad 2,8-krotnie do 36,7 tys. ton. Zdecydowanie zwiększył się także ich udział w strukturze produkcji - z 5,4 do 13,1 proc.

Produkcja ryb wędzonych, które jak podkreślają eksperci IERiGŻ mają największe znaczenie dla przetwórstwa ryb (20,7 proc.), wzrosła o 20,7 proc. do 58,1 tys. ton.

Co ważne odnotowano spadek produkcji marynat o 3,7 proc. do 49,8 tys. ton. W przypadku konserw rybnych zaobserwowano znaczący wzrost produkcji, który wyniósł 12,1 proc. do 40,2 tys. ton.

Jeżeli chodzi o pozostałe grupy produktów na szczególna uwagę zasługuje jednoznaczny wzrost wolumenu produkcji mrożonych filetów ryb morskich - o 17,4 proc. do 19,5 tys. Aż o 35 proc. zmniejszyło się przetwórstwo całych, mrożonych ryb morskich, które wyniosło 14 tys. ton. 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH