Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Spada produkcja ryb wędzonych

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 12-10-2017, 16:01
IERiGŻ: Spada produkcja ryb wędzonych

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 241,0 tys. ton i była o 2,1% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji obserwuje się przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych (o 21,7% do 40,1 tys. ton) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 102,0 tys. ton i były o 5,6% niższe
niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 13,5% do 61,1 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,0 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 37,3% do 4,1 tys. ton, storni o 25,2% do 9,2 tys. ton, a śledzi o 16,0% do 23,7 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2017 r. wyniosło: dla szprotów 81,4%, dla śledzi 47,4%, dla dorszy 40,0%, a dla łososi 66,9%.

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 241,0 tys. ton i była o 2,1% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji obserwuje się przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych (o 21,7% do 40,1 tys. ton), w tym podaż wędzonych
łososi ograniczono o 13,4% do 28,9 tys. ton. Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych zwiększyła się o 1,8% do 125,2 tys. ton, w tym konserw i prezerw o 3,1% do 48,1 tys. ton, przy niższej niż przed rokiem produkcji marynat (o 1,0% do 42,9 tys. ton).

Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (56,9 tys. ton, spadek o 1,6%). W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich była podobna jak przed rokiem i wyniosła 32,1 tys. ton, natomiast podaż
całych mrożonych ryb morskich oraz mrożonych filetów z ryb morskich zwiększono o ok. 10% do odpowiednio 13,2 i 19,0 tys. ton.

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W I półroczu 2017 r. duże
i średnie zakłady (zatrudnienie powyżej 9 osób) zanotowały stratę netto w wysokości 41 mln zł wobec 38 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu udziału kosztów finansowych w przychodach oraz wzrost kosztów materiałowo-surowcowych.

Przychody ogółem zwiększyły się o 12,2% do 5,61 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 13,7%
do 4,81 mld zł. Ponownie zdecydowanie wyższe było tempo wzrostu przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży eksportowej (wzrost o 15,3% do 3,12 mld zł) niż realizowanej w kraju (wzrost o 10,8% do 1,69 mld zł). Nakłady inwestycyjne zwiększono o 27% do 84 mln zł.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.