Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 27-03-2018, 15:53
IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce
fot. shutterstock

Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Spośród głównych gatunków ryb najbardziej ograniczono konsumpcję łososi oraz dorszy, a wyraźnie zwiększono spożycie makreli i morszczuków - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".

W 2017 r., według wstępnych danych, połowy ryb na Bałtyku wyniosły 136,85 tys. t i były o 1,3% mniejsze niż w roku poprzednim. Spadek połowów wynikał przede wszystkim z bardzo niskiego wykorzystania kwoty połowowej dorszy. Połowy dorszy zmniejszyły się w porównaniu z 2016 r. o blisko 30% do zaledwie 7,32 tys. t, przy kwocie wynoszącej 12,06 tys. t.

Duży spadek wyładunków odnotowano także w przypadku ryb płaskich (o 27% do 11,02 tys. t), ale wielkość to była porównywalna do osiąganej przez rybaków w latach wcześniejszych. Połowy śledzi utrzymały się na poziomie roku poprzedniego (43,53 tys. t), a wyładunki szprotów zwiększyły się o 16,3% do 69,86 tys. t.

Dobre wyniki osiągnięto w połowach łososi, które zwiększyły się o 68% do 6,10 tys. sztuk. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec 2017 r. wyniosło: dla szprotów 92,2%, dla śledzi 79,8%, dla dorszy 60,7%, a dla łososi 44,5%. Wartość połowów bałtyckich liczona w cenach pierwszej sprzedaży ryb wyniosła w 2017 r. 203,8 mln zł i była o 9,2% niższa niż rok wcześniej. Niższe były
głównie ceny skupu szprotów.

W 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego
(zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 443,08 tys. t i była o 1,1% mniejsza niż w roku poprzednim. Zmniejszono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych (o 16,0% do 74,48 tys. t), w tym wędzonych łososi o 10,0% do 54,42 tys. t. Produkcja ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego mięsa z ryb nie zmieniła się w porównaniu z 2016 r. i wyniosła 64,25 tys. t, natomiast filetów rybnych świeżych i chłodzonych zwiększyła się o 5,6% do 62,62 tys. t. Wyraźnie zwiększono także produkcję w grupie solonych filetów (o 11,4% do 11,48 tys. t).

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych
i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,0% do 228,51 tys. t. Największy udział miały marynaty 35,6%. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (108,16 tys. t, spadek o 0,4%). Największy wzrost produkcji w tej grupie produktów odnotowano natomiast w przypadku makreli (o 7,8% do 15,48 tys. t), a najbardziej ograniczono produkcję przetworów z łososi (o 13,2% do 9,20 tys. t).

W 2017 r. zwiększyły się obroty handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami, ale tempo wzrostu było w porównaniu z latami poprzednimi relatywnie niewielkie. Wyjątek stanowiła tylko wartość eksportu, która wzrosła zdecydowanie bardziej niż jego wolumen pod wpływem wysokich cen uzyskiwanych ze sprzedaży wędzonych łososi i pstrągów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.