Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: W tym roku produkcja zakładów rybnych zwiększy się o 7 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 13-11-2013, 18:26
IERiGŻ: W tym roku produkcja zakładów rybnych zwiększy się o 7 proc.
fot. PTWP

W tym roku produkcja zakładów przetwórstwa ryb zwiększy się o 7 proc. do 380 tys. ton. wobec 354 tys. ton w 2012 r. - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku duże zakłady rybne (powyżej 49 pracowników) wytworzyły 260 tys. ton ryb (mrożonych i filetów) oraz przetworów, czyli o prawie 16 proc. więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Produkcja mrożonych ryb wzrosła dwukrotnie, ryb wędzonych - o 9,5 proc. Produkcja konserw rybnych utrzymuje się na zbliżonym poziomie do roku ubiegłego. Najwięcej jest przetworów ze śledzi.

Jak podaje IERiGŻ w comiesięcznym raporcie, mimo malejącej dynamiki wzrostu produkcji w drugiej połowie roku, produkcja dużych zakładów przetwórstwa ryb może zwiększyć o ok. 7 proc. do 380 tys. ton. Natomiast cała produkcja branży może osiągnąć 460 tys. ton i wartość 8 mld zł.

Branża rybna odnotowuje też w tym roku lepsze wyniki w eksporcie. W okresie styczeń-sierpień 2013 r. sprzedano zagranicę ponad 277 tys. ton ryb i ich przetworów tj. o 16,0 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wartość eksportu zwiększyła się o 12 proc. do 3,64 mld zł.

Najbardziej wzrosła sprzedaż ryb świeżych i mrożonych w tzw. eksporcie burtowym,czyli wprost z polskiego statku na obcy. Natomiast w tradycyjnym handlu zagranicznym zwiększył się głównie eksport ryb wędzonych (o ponad 21 proc.), zwłaszcza produktów z łososi.

W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku zwiększył się także import ryb o 8,6 proc. do 303 tys. ton. W tym okresie Polska kupiła więcej mrożonych makreli, mintajów, tilapii, tuńczyków, pstrągów. Spadł zaś przywóz łupaczy (ryba z rodziny dorszowatych), pang i morszczuków.

Ceny detaliczne ryb, przetworów rybnych i owoców morza w okresie trzech kwartałów 2013 r. wzrosły w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku średnio o 1,2 proc., a więc znacznie mniej niż mięso (o 2,5 proc.) oraz żywność i napoje bezalkoholowe (wzrost o 2,1 proc.).

Większe niż przed rokiem są połowy ryb na Bałtyku. W pierwszych trzech kwartałach 2013 r. wyniosły one 123 tys. ton, czyli były o 26,5 proc. wyższe niż w rok wcześniej. Rybacy odłowili już cały tegoroczny limit szprota, niewykorzystana jest natomiast kwota połowów dorsza.

Zakaz połowów szprotów obowiązuje od 26 maja w związku z odłowieniem niemal całego przyznanego Polsce limitu połów tej ryby (70 tys. ton). Do końca września natomiast tylko w 35 proc. była wykorzystana kwota połowów dorszy (7,2 tys. ton). Jej połowy do końca roku prawdopodobnie się zwiększą, choć jakość tej ryby jest niska. Szacuje się, że połowy bałtyckie w całym 2013 r. będą większe o ok. 15 proc. i wyniosą ok. 138 tys. ton.

W 2014 r. polscy rybacy będą mogli złowić o ok. 25 proc. więcej ryb gatunków limitowanych, głównie śledzi stada centralnego (o 25 proc.) oraz dorszy stada wschodniego (o 7 proc.). Natomiast mniejszy o 4 proc. jest limit przyszłorocznych połowów szprotów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH