REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Jakie będą ceny ryb na święta Bożego Narodzenia?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-11-2015, 10:18
Jakie będą ceny ryb na święta Bożego Narodzenia?
Kazimierz Kustra, prezes Seko. Fot. Seko

Zdaniem Kazimierza Kustry, prezesa Seko, przed zbliżającym się Bożym Narodzeniem ceny ryb nie powinny ulec zmianie. Trudno jednak wykluczyć wzrost cen w przyszłości. Branża rybna przygotowuje się do świat już od dłuższego czasu. Głównym wyzwaniem są zmieniające się gusta polskich konsumentów.

REKLAMA

- Ceny w nadchodzącym okresie świątecznym będą się kształtować na takim samym poziomie. Niewykluczone, że w przyszłości wzrosną. Żaden surowiec rybny przetwarzany w Seko, z jednym wyjątkiem, nie pochodzi z hodowli ryb, dlatego jesteśmy bardzo uzależnieni od cen rynkowych śledzia czy makreli – przyznaje Kazimierz Kustra w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Prezes Seko zauważa, że obecnie kluczowym jest wzrost spożycia ryb przez Polaków.

- Polacy są raczej mięsożerni, wobec tego nieustannie należy zachęcać ich do jedzenia ryb i informować o korzyściach z tego płynących – zauważa Kustra. Jak dodaje spożycie ryb w Polsce nie rośnie i kształtuje się na stałym poziomie w granicach 12-13 kg na głowę.

- To nie jest dużo, patrząc na takie kraje jak chociażby Niemcy, Norwegia, czy inne mające dostęp do mórz zasobnych w ryby. Nie da się ukryć, że Morze Bałtyckie nie jest bogate, jeżeli chodzi o ryby – podkreśla.

Kazimierz Kustra przypomina, że ostatnie miesiące roku to jak zwykle bardzo intensywny czas dla wszystkich firm z branży przetwórstwa ryb. – Do Bożego Narodzenia przygotowujemy się już od września – zauważa prezes Seko.

Zmiana pokoleniowa wśród konsumentów

Kazimierz Kustra przyznaje, że gusta konsumentów ulegają przeobrażeniom, co w znacznym stopniu wynika ze swoistej zmiany pokoleniowej.

- Szykujemy się do produkcji dostosowanej przede wszystkim do młodych ludzi. Starsze pokolenie, jego oczekiwania odnośnie produktów rybnych, stopniowo traci na znaczeniu. Dla nas kluczowym jest to, co jedzą dzisiejsi nastolatkowie lub osoby w wieku 20-30 lat. To właśnie te grupy będą głównymi konsumentami naszych wyrobów – mówi.

Prezes Seko zwraca uwagę, że na rynku coraz większego znaczenia nabierają produkty pozbawione konserwantów. Coraz popularniejsze stają się także produkty rybne gotowe do spożycia.

- Chodzi o to, aby przy obecnym stylu życia i powszechnym braku czasu, nie było potrzeby zajmowania się dodatkowym przygotowaniem posiłku – tłumaczy Kazimierz Kustra, prezes Seko.

Spółka Seko zajmuje się przede wszystkim produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Od 15 marca 2007 jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

SEKSeko SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH