REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Jerzy Malek inwestuje w biotechologiczną spółkę

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 28-04-2014, 08:29
Jerzy Malek inwestuje w biotechologiczną spółkę
Jerzy Malek

Król branży przetwórstwa łososia trzyma się branży rybnej, jednak nie zamyka sie na nowe branże. Jerzy Malek, twórca potęgi firmy Morpol, teraz stawia na biotechnologię - czytamy w Pulsie Biznesu.

REKLAMA

Po ubiegłorocznej sprzedaży Morpolu, mocarza w przetwórstwie łososia, jego twórcy Jerzemu Malkowi zostało około 500 mln zł. Biznesmen na początku 2014 r. przejął, za pośrednictwem cypryjskiego holdingu Friendmall, borykającą się ze stratami spółkę Codfarmers. W tym miesiącu kupił akcje Hofseth BioCare - firmę, która uzyskuje z ryb składniki do żywności i leków, m.in. białka, oleje, wapń. 

Jak informuje Puls Biznesu biotechnologiczna spółka zakończyła ubiegły rok stratą brutto wysokości 26,7 mln zł przy przychodach sięgających prawie 32 mln zł. Z przeprowadzonej właśnie emisji nowych akcji uzyskała 45,6 mln zł. Połowę tej sumy wyłożył należący do Codfarmers, stając się jednym z największych akcjonariuszy biotechnologicznej spółki, kontrolującym ponad 10 proc. akcji. Jerzy Malek podkreśla, że jest przekonany o rozwoju branży. Jego zdaniem wykorzystanie ubocznych produktów z łososia do obróbki, czyli przetworzenia na wartościowe składniki żywności, wygląda obiecująco.

Po sprzedaży Morpolu Marine Harvest w 2013 r. Jerzy Malek ma trzyletni zakaz konkurencji w łososiowym biznesie. Na razie biznesmen zajął się pstrągami.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog przetworstwa rybnego 08-05-2014, 10:35:
Oczywiscie zgadzam sie z p. Malkiem. "Odpady" powawstajacy po obrobce lososia i nie tylko zreszta sa cennym surowcem dla nowych produktow i przetworow rybnych. Sam propagowalem na rynku wykorzystanie scinkow rybnych dla produkcju tzw. value edit produktow.
Branza farmaceutyczna, kosmetyczna jest rowniez ta galezia ktora posida szerokie zapotrzebowanie na te produkty/surowiec.
Nareszcie zamknie sie kolo sensownego wykorzystania ryba jako surowca nie tylko do produkcji filetow czy porcji ale rowniez i wykorzystania jej w innych galeziach przemyslowych.
Tak wlasnie powinna wygladac sensowna, kompleksowa i rokujaca duze nadzieje na rentownosc droga myslowa kazdego ktory bierze sie za "biznes" Szkoda, ze jeszcze malo takich w PL.
Szkoda rowniez, ze nie bedzie dziac sie to na terenie Polski, bo przeciez p. Malek z tad pochodz.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH