REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kazimierz Kustra, Seko na FRSiH: Najpierw jakość, potem cena

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 22:33
Kazimierz Kustra, Seko na FRSiH: Najpierw jakość, potem cena
Kazimierz Kustra, prezes Seko. Fot. PTWP

- Najważniejsza jest jakość. Może jestem z tej starej szkoły, gdzie kluczowa była jakość, a dopiero później pytaliśmy o cenę - mówił podczas debat "Branża rybna - rynek na fali wznoszącej" Kazimierz Kustra, prezes Seko.

REKLAMA

Kazimierz Kustra podkreślił, że oceniając ofertę asortymentową polskich firm rybnych należy pamiętać, iż kluczowa jest technologia, która jest niejako sercem każdego przedsiębiorstwa.

W trakcie dyskusji prezes Seko podkreślił, że na rynku utrzymują się tylko te podmioty, które jednoznacznie postawiły na najwyższą jakość oraz nowoczesne technologie.

- Żyjemy w czasach, gdy polskiemu przetwórstwu rybnemu udało się zbudować firmy, które są na bardzo wysokim poziomie. Norwegowie i Duńczycy zazdroszczą nam, że potrafiliśmy wprowadzić tak wysokie standardy. Dzisiaj większość firm posiada uprawnienia eksportowe na wszystkie kraje świata. Audyty, które musimy przejść świadczą o tym, jak wysoki poziom technologiczny posiadamy - mówił.

- Wiatr historii zdmuchnął centrale rybne, zakłady rybne, czy przedsiębiorstwa połowów kutrowych i dalekomorskich. Utrzymały się firmy, które zainwestowały w technologie - podkreślił. 

Prezes Kustra przyznał, że przed producentami niełatwe wyzwanie, gdyż muszą dbać o stałe rozszerzanie oferty asortymentowej oraz poszukiwanie nowych smaków po to, by zadowolić oczekiwania konsumentów. 

- Nasza firma posiada najszerszy asortyment. Ponad 150 różnych wariantów smakowych. Ten reżim technologiczny niezmiernie trudno utrzymać. Część asortymentów po prostu zanika. Rynek je weryfikuje. Patrząc z punktu widzenia kosztów krótkie serie są dużo trudniejsze, bardziej kosztowne. To powoduje, że Polska która ma tak bardzo wąski dostęp jeżeli chodzi o zasoby rybne w Bałtyku, stworzyła przetwórstwo na bardzo wysokim poziomie - ocenił Kazimierz Kustra podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu. 

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

SEKSeko SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH