Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumpcja ryb i owoców morza rośnie szybciej niż światowa populacja

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-07-2016, 12:23
Konsumpcja ryb i owoców morza rośnie szybciej niż światowa populacja
fot. Fotolia

Najnowszy Raport na temat stanu światowego rybołówstwa i akwakultury na rok 2016 Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że światowa konsumpcja ryb i owoców morza przewyższa tempo wzrostu populacji. Według raportu konsumpcja ryb per capita wzrastała ze średnio 9,9 kg w latach sześćdziesiątych XX wieku przez 14,4, kg w latach dziewięćdziesiątych, aż do 19,7 kg w roku 2013. Wstępnie szacuje się, że dla roku 2014 i 2015 wskaźnik ten przekroczył 20 kg na osobę.

Ten wzrastający popyt wywiera trwały wpływ na kondycję naszych mórz i oceanów. Według danych FAO, prawie jedna trzecia (31,4 proc. ) światowych zasobów ryb jest przeławiana, a odsetek zasobów ryb poławianych na maksymalnym poziomie biologicznie zrównoważonym wyniósł 58,1 proc. Tylko 10,5 proc. światowych zasobów poławianych jest w sposób całkowicie zrównoważonych.

Szacuje się, że w 2050 roku na świecie będzie żyło około 9,7 miliarda ludzi. Dziś jest nas ponad 7 miliardów. Dlatego wybór produktów rybnych ze zrównoważonych źródeł jeszcze nigdy nie był tak ważny jeżeli chcemy, aby przyszłe pokolenia również mogły cieszyć się wartościami odżywczymi dostarczanymi ludziom przez ryby i owoce morza.

MSC (Marine Stewardship Council) międzynarodowa organizacja non-profit, która ustanawia światowy standard w dziedzinie zrównoważonego rybołówstwa, pokazuje, że możliwe jest odpowiedzialne korzystanie z zasobów naszych mórz i oceanów i jednocześnie podtrzymywanie zasobów ryb i siedlisk morskich.

- Niezrównoważone połowy zagrażają nie tyko ekosystemom morskim, ale też milionom ludzi, których dobrobyt zależy od zdrowia, produktywności i żywotności naszych oceanów – mówi Anna Dębicka, Koordynator Programu MSC w Polsce.

- Możliwe są zrównoważone połowy, czyli prowadzone w sposób, który zapewnia produktywność naszych mórz i oceanów w przyszłości. Połowy z certyfikatem MSC są tego najlepszym przykładem. Zarządzanie tymi rybołówstwami oparte jest na najnowszej wiedzy naukowej co pomaga utrzymać zdrowe ekosystemy morskie oraz wspiera ochronę zasobów ryb i owoców morza dla nas i przyszłych pokoleń - zaznacza. 

Ryby i owoce morza pochodzące z rybołówstwa z certyfikatem MSC stanowią obecnie niemal 10 proc. światowych połowów ryb dziko żyjących. Odsetek połowów z certyfikatem MSC jest jeszcze wyższy dla ważnych gatunków ryb i owoców morza, takich jak ryby białe (46 proc. ), homar(22 proc. ), czy też tuńczyk (16 proc. ).

Ostatnie analizy połowów z certyfikatem MSC pokazują, że 94 proc. organizacji rybackich udoskonaliło swoje praktyki rybackie od momentu otrzymania warunków certyfikacji poprzez wykorzystanie nowych lub zmodyfikowanych technologii, prowadzenie badań naukowych czy zarządzanie rybołówstwem. Dzięki tym działaniom możliwe są bardziej selektywne połowy mające mniejszy wpływ na ekosystem morski.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ccc 15-07-2016, 10:44:
Od kiedy MSC jest non-profit? Kolejny pomysł na biznes grupy Unilever, a nie zatroskanie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH