Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kotlina Kłodzka nie nadąża z produkcją pstrągów

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 27-10-2017, 09:18
Kotlina Kłodzka nie nadąża z produkcją pstrągów
fot. shutterstock

Na ponad 20 tys. ton pstrągów, które trafiły na talerze i do sklepowych zamrażarek w ubiegłym roku, dolnośląskie hodowle wypuściły jedynie 25 ton. Większość hodowli funkcjonuje na północy kraju, a jednak to stąd, z niewielkiej Ścinawki Średniej pod Kłodzkiem pochodzi pstrąg kłodzki, zarejestrowany przed kilku laty produkt regionalny - czytamy w Rzeczpospolitej.

Jak mówi Rzeczpospolitej Marian Ćwikła, właściciel Ośrodka Hodowli Pstrąga Pstrąg Kłodzki w Ścinawce Średniej i ulokowanej obok smażalni ryb, w najpopularniejszych uzdrowiskach, jak w Polanicy, smażalnie odwiedza nawet 600 osób jednego dnia.

W kłodzkich strumieniach i hodowlanych stawach pływają dziś i pstrągi tęczowe, i potokowe, i źródlane, ale na talerze trafiają głównie te pierwsze. Potokowe rosną zbyt wolno na potrzeby smażalni, ale jako gatunek miejscowy – trafiają do rzek podczas cyklicznych akcji zarybiania.

Całość w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH