Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich z certyfikatem MSC

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-05-2017, 14:37
Łotewska Organizacja Producentów Rybackich z certyfikatem MSC
fot. shutterstock

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich (LFPO) uzyskała certyfikat zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC) dla połowów szprota w rejonie centralnego Bałtyku.

Rybołówstwo LFPO jest pierwszą organizacją na Morzu Bałtyckim odznaczoną certyfikatem. Szprot jest jednym z 3 gatunków (oprócz dorsza i śledzia) objętych wieloletnim planem zarządzania na Morzu Bałtyckim, przyjętym w kwietniu 2016 roku przez Parlament Europejski.

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich (LFPO) uzyskała certyfikat zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC) dla połowów szprota w rejonie centralnego Bałtyku. Rybołówstwo LFPO jest pierwszą organizacją na Morzu Bałtyckim odznaczoną certyfikatem. Szprot jest jednym z 3 gatunków (oprócz dorsza i śledzia) objętych wieloletnim planem zarządzania na Morzu Bałtyckim, przyjętym w kwietniu 2016 roku przez Parlament Europejski.

Minna Epps, Dyrektor Programowy MSC na Skandynawię i Region Morza Bałtyckiego mówi: „Certyfikacja połowów łotewskiego rybołówstwa szprotowego LFPO jest bardzo pozytywna dla Regionu Morza Bałtyckiego. Pokazuje, jak ważne jest posiadanie europejskiego wielogatunkowego i długofalowego planu zarządzania i dowodzi, że rybołówstwa bałtyckie mogą sprostać wymagającym standardom MSC. Wynik procesu oceny MSC połowów szprota może być inspiracją dla innych krajów i flot operujących na tych samych zasobach. Fińskie rybołówstwo szprotowe jest obecnie w trakcie oceny, a za nim mogą pójść inne kraje.”

Perspektywa wejścia na nowe rynki była głównym impulsem dla decyzji LFPO, by rozpocząć starania o certyfikat MSC, najpierw jednak LPFO musiała zmierzyć się z wyzwaniami jakie wiążą się z procesem certyfikacji.

Jak mówi Inarijs Voits, Przewodniczący Zarządu LFPO: „Trochę czasu zajęło nam przekonanie wszystkich rybaków do korzyści z certyfikacji MSC. Certyfikat MSC dla połowów szprota otworzy drzwi do nowych rynków, wcześniej zamkniętych dla łotewskich rybaków. Z certyfikacją wiążą się także pewne nowe obowiązki dla rybaków. Nasz organizacja będzie monitorować proces i gromadzić dane na temat połowów i eksportu szprota z certyfikatem MSC. Sądzimy, że certyfikacja przyczyni się do wielu innych korzyści w przyszłości.”

Sylvain Cuperlier,  dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i CSR w  Thai Union Europe dodaje: „ Thai Union stale szuka możliwości na wprowadzenie kolejnych produktów ze znakiem MSC w Europie. Posiadanie wkrótce bałtyckiego szprota z certyfikatem MSC w naszej ofercie jest istotnym krokiem w tym kierunku.”

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH