Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich z certyfikatem MSC

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-05-2017, 14:37
Łotewska Organizacja Producentów Rybackich z certyfikatem MSC
fot. shutterstock

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich (LFPO) uzyskała certyfikat zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC) dla połowów szprota w rejonie centralnego Bałtyku.

Rybołówstwo LFPO jest pierwszą organizacją na Morzu Bałtyckim odznaczoną certyfikatem. Szprot jest jednym z 3 gatunków (oprócz dorsza i śledzia) objętych wieloletnim planem zarządzania na Morzu Bałtyckim, przyjętym w kwietniu 2016 roku przez Parlament Europejski.

Łotewska Organizacja Producentów Rybackich (LFPO) uzyskała certyfikat zgodności ze Standardem Rybołówstwa Marine Stewardship Council (MSC) dla połowów szprota w rejonie centralnego Bałtyku. Rybołówstwo LFPO jest pierwszą organizacją na Morzu Bałtyckim odznaczoną certyfikatem. Szprot jest jednym z 3 gatunków (oprócz dorsza i śledzia) objętych wieloletnim planem zarządzania na Morzu Bałtyckim, przyjętym w kwietniu 2016 roku przez Parlament Europejski.

Minna Epps, Dyrektor Programowy MSC na Skandynawię i Region Morza Bałtyckiego mówi: „Certyfikacja połowów łotewskiego rybołówstwa szprotowego LFPO jest bardzo pozytywna dla Regionu Morza Bałtyckiego. Pokazuje, jak ważne jest posiadanie europejskiego wielogatunkowego i długofalowego planu zarządzania i dowodzi, że rybołówstwa bałtyckie mogą sprostać wymagającym standardom MSC. Wynik procesu oceny MSC połowów szprota może być inspiracją dla innych krajów i flot operujących na tych samych zasobach. Fińskie rybołówstwo szprotowe jest obecnie w trakcie oceny, a za nim mogą pójść inne kraje.”

Perspektywa wejścia na nowe rynki była głównym impulsem dla decyzji LFPO, by rozpocząć starania o certyfikat MSC, najpierw jednak LPFO musiała zmierzyć się z wyzwaniami jakie wiążą się z procesem certyfikacji.

Jak mówi Inarijs Voits, Przewodniczący Zarządu LFPO: „Trochę czasu zajęło nam przekonanie wszystkich rybaków do korzyści z certyfikacji MSC. Certyfikat MSC dla połowów szprota otworzy drzwi do nowych rynków, wcześniej zamkniętych dla łotewskich rybaków. Z certyfikacją wiążą się także pewne nowe obowiązki dla rybaków. Nasz organizacja będzie monitorować proces i gromadzić dane na temat połowów i eksportu szprota z certyfikatem MSC. Sądzimy, że certyfikacja przyczyni się do wielu innych korzyści w przyszłości.”

Sylvain Cuperlier,  dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i CSR w  Thai Union Europe dodaje: „ Thai Union stale szuka możliwości na wprowadzenie kolejnych produktów ze znakiem MSC w Europie. Posiadanie wkrótce bałtyckiego szprota z certyfikatem MSC w naszej ofercie jest istotnym krokiem w tym kierunku.”

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH