REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mazury: Rybacy na Śniardwach wycinają lód do chłodzenia ryb

  • Autor: PAP
  • Data: 04-02-2014, 08:18

Rybacy na mazurskich jeziorach, w tym na największym polskim akwenie - Śniardwach, zaczęli wycinać bryły lodu, które posłużą im latem do chłodzenia złowionych ryb. Lód przez pół roku przechowywany jest na nabrzeżach, a do izolacji służą trociny - informuje PAP.

REKLAMA

Jak poinformował PAP dyrektor gospodarstwa rybackiego Śniardwy Marek Kragiel, podczas zimowego sezonu rybacy pozyskują około 100 ton lodu.

Wycinanie lodu odbywa się m.in. w Głodowie na Śniardwach w zatoce Szyba oraz w Okartowie na jeziorze Tyrkło.

"Rybacy wychodzą na taflę, która teraz może mieć grubość ok. 30-40 centymetrów. Lód pozyskują w odległości 50-100 metrów od brzegu. Pikami wycinają kostki o wymiarach około metr na metr; potem przeciągają bryły do brzegu, gdzie składują je osypując trocinami" - wyjaśnił Kragiel.

Trociny służą jako izolator; w ten sposób lód może być magazynowany aż sierpnia. Latem zostanie wykorzystany do chłodzenia ryb tuż po złowieniu. W czerwcu, lipcu i sierpniu rybacy pakują skruszony siekierami albo mechanicznymi kruszarkami lód w styropianowe pojemniki i okładają nim złowione ryby.

"Chodzi o to, by przez 2-3 godziny, bo tyle trwają jednorazowo połowy, schłodzić ryby; w przeciwnym razie, gdy temperatura powietrza wynosi 20 stopni, z ryb zrobi się zupa rybna"- dodał dyrektor.

Do transportu ryb do odbiorców wykorzystywany jest już lód pochodzący z chłodni, a nie ten z zamarzniętych akwenów.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Matt 27-02-2014, 10:03:
Myślałem, że tak się już od lat nie robi. Są maszyny do łuskowania lodu i takie tam ale może to jest tańsze i bardziej ekologiczne. Kto wie?
  • rybak 18-02-2014, 14:20:
wracamy do komuny he he.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH