REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Minister Gróbarczyk: Chcemy zwiększyć konsumpcję ryb w Polsce

  • Autor: PAP
  • Data: 31-03-2016, 14:43
Minister Gróbarczyk: Chcemy zwiększyć konsumpcję ryb w Polsce
Marek Gróbarczyk, fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Popularyzacja konsumpcji ryb w Polsce jest jednym z priorytetów w zakresie rozwoju przetwórstwa i rybołówstwa w kraju - poinformował minister gospodarki morskiej Marek Gróbarczyk. Ma powstać program zachęcający do spożycia ryb.

REKLAMA

Podczas rozpoczętego w czwartek w Gdyni III Kongresu Rybnego minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk powiedział dziennikarzom, że Polacy są "dwukrotnie mniejszymi konsumentami produktów rybołówstwa w porównaniu ze średnią unijną". W 2015 r. średnie spożycie ryb w Polsce wyniosło ok. 12,4 kg na mieszkańca (najwięcej mintaja i śledzi); średnie spożycie ryb w UE to ok. 24 kg. "Trzeba wykonać ogromną pracę i stworzyć bardzo duży obszar zachęt, aby spopularyzować konsumpcję ryb" - powiedział.

Zapewnił, że zwiększenie spożycia ryb jest jednym z priorytetów ministerstwa w zakresie rozwoju rybołówstwa i przetwórstwa ryb w kraju. Poinformował, że ministerstwo w tym celu przygotowuje specjalny program oraz współpracuje z przetwórcami i rybakami.

Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie powiedział, że w ub. roku w porównaniu z 2014 r. Polacy zjedli o 8 proc. mniej ryb. W 2014 r. było to 13,4 kg, a w 2015 - 12,4 kg na jednego mieszkańca.

Zwrócił uwagę, że na wielkość spożycia wpływ mają np. kampanie realizowane przez wielkie sieci handlowe, dostępność innych gatunków ryb. Podał, że bardzo dynamiczny wzrost konsumpcji odnotowano do 2008 roku, co tłumaczone było ogromną podażą pangi. "Potem przez trzy lata mieliśmy spadek spożycia, a od 2012 r. zaczęliśmy jeść znowu coraz więcej. W ubiegłym roku znowu wystąpił niewielki spadek" - wyjaśnił. Ocenił, że "w dłuższej perspektywie rynek będzie się rozwijał".

Podczas kongresu Gróbarczyk podkreślił, że przetwórstwo rybne jest branżą bezwzględnie rozwojową i może odgrywać bardzo dużą rolę w wejściu Polski na rynki światowe. Przyznał, że "sektor do tej pory był mało zauważalny".

"Jest oczywiste, że ta branża musi się rozwijać w Polsce, stawiamy ogromne wymagania sobie, ale też sektorowi, aby stać się liderem w Europie w zakresie przetwórstwa i wzrostu udziałów w rynku europejskim i światowym" - podkreślił.

Tomasz Kulikowski ze Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego powiedział podczas Kongresu, że przetwórstwo rybne w Polsce generuje ok. 9 mld zł obrotów i należy do najszybciej rozwijających się dziedzin przetwórstwa rolno-spożywczego. Każdego roku ponad 300 tys. ton produktów rybnych najwyższej jakości trafia na najbardziej wymagające rynki europejskie i powoli też pozaeuropejskie" - podał.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Importer 01-04-2016, 09:57:
Co za pitolenie.... zwiekszyc konsumpcję ryb w Polsce... chyba TYLKO śledzika szprota... bo to głównie zostaje w Polsce. Dorsz generalnie w całości wyjeżdza poza granice naszego kraju, śledziki - mam na myśli matjasy itp - to głównie z surowca z importu. Generalnie poza szprota i malym sledzikiem w puszce - cała reszta to import. A ryba jest droga, do tego waluta - .. to jak niby ma się zwiekszyc konsumpcja hm ? Państwo będazie dopłacać do kupowanych ryb? będzie 500 RYBA ?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH