Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Morpol: W ciągu roku łosoś podrożał o 50 proc.

  • Autor: Magdalena Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-10-2013, 10:54
Morpol: W ciągu roku łosoś podrożał o 50 proc.
Piotr Kapinos, dyrektor finansowy firmy Morpol

- Ceny surowca wobec poprzedniego roku wzrosły o ponad 50 proc., co postawiło całą branżę przetwórczą przed sporym problemem z rentownością biznesu - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Piotr Kapinos, dyrektor finansowy firmy Morpol.

Wzrosty cen łososia związane są z ograniczoną podażą ryby na rynku a z drugiej strony z wysokim popytem na wyroby gotowe z łososia. Niska podaż surowca na rynku wynika z limitów hodowlanych w Norwegii oraz warunków przyrostu biomasy w farmach. - W 2013 w porównaniu z rokiem poprzednim import łososia z Norwegii skurczył się o prawie 6%. Z kolei wzrost popytu konsumenckiego jest efektem niskich cen konsumenckich oraz relatywnie niskiej ceny łososia w porównaniu z substytucyjnymi proteinami takimi jak wieprzowina czy drób. Obserwujemy też wzrost popytu na rynkach, które dotychczas miały marginalne znaczenie w skali globalnej. Mam tu na myśli szczególnie Europę wschodnią oraz Azję - mówi Piotr Kapinos.

Morpol posiada farmy w Norwegii i Szkocji dzięki czemu 50 proc. wolumenu produkcji podlega naturalnemu hedgingowi.

- Patroszonego łososia Morpol importuje w ponad 80 proc. z Norwegii jak również ze Szkocji i Północnej Ameryki - 90 proc. naszych produktów trafia na rynki eksportowe, głównie do krajów zachodniej Europy - dodaje.

Morpol, który stawia na organiczny rozwój, skupia się obecnie na inwestycjach w moce przetwórcze. - Od trzech lat budujemy fabryki w Niemczech, we Francji i Wielkiej Brytanii. Dwie pierwsze będą oddane do końca tego roku, ta w Wielkiej Brytanii ruszy w połowie przyszłego roku - dodaje Piotr Kapinos.

Grupa Morpol jest jednym z większych światowych przetwórców łososi i producentów wędzonych oraz marynowanych produktów z łososia. Od 2010 roku Morpol prowadzi także działalność hodowli łososia. Przedstawiciele firmy Morpol przyznają, że widzą potencjał rozwoju produktów świeżych. Grupa Morpol w Polsce ma dwa zakłady przetwórcze i zatrudnia tu ok. 3000 osób. Poza tym Morpol posiada przetwórnie w Wietnamie i w Wielkiej Brytanii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH