Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

MSC chce certyfikować 20 procent połowów morskich na świecie

  • Autor: portalspożywczy.pl/pr
  • Data: 27-04-2017, 13:40
MSC chce certyfikować 20 procent połowów morskich na świecie
fot. RW. portalspożywczy.pl

Świętując dwudziesty rok działalności Marine Stewardship Council (MSC) wyznacza ambitną strategię na kolejne lata. Plan określa dążenie MSC, by do 2030 roku ponad jedna trzecia połowów morskich na świecie posiadała certyfikat lub uczestniczyła w programie MSC. Ambicją MSC jest również wzmocnienie zaangażowania i wpływu w krajach Globalnego Południa, w odniesieniu do Wielkich Ekosystemów Morskich (Large Marine Ecosystems/ LME), priorytetowych rynków i gatunków oraz wobec konsumentów, jednocześnie stale zapewniając wartość dodaną dla rybołówstw z certyfikatem MSC.

Ogłoszeniu ram nowej strategii MSC towarzyszy powstanie specjalnej strony internetowej – 20 lat MSC, pokazującej drogę, jaką organizacja przeszła od początku działalności, aż do dnia dzisiejszego. Strona internetowa została przygotowana przez niezależnych dziennikarzy ze Stowarzyszenia Dziennikarzy w Wielkiej Brytanii (The Press Association) i jest istotnym źródłem informacji o genezie powstania MSC, wyzwaniach, dotychczasowych kamieniach milowych i sukcesach organizacji.

- 20 lat temu ze śmiałym pomysłem utworzenia MSC w celu rozwiązania problemu niezrównoważonego rybołówstwa wystąpiło WWF i Unilever – wspomina Rupert Howes, Dyrektor Generalny MSC. – Organizacje te chciały stworzyć rynkowy mechanizm łączący producentów ryb i owoców morza oraz konsumentów za pośrednictwem wiarygodnego neutralnego programu certyfikacji i znakowania. Celem Programu było rozpoznawanie i nagradzanie istniejących dobrych praktyk, ale – przede wszystkim – stymulowanie i napędzanie realnych i trwałych zmian na rzecz zapewnienia zdrowych mórz i oceanów i zasobów ryb i owoców morza dla kolejnych pokoleń. Po dwudziestu latach, jakie minęły od tej odważnej innowacji, jest to już sprawdzona koncepcja. Na świecie zaś powstał ruch na rzecz zrównoważonych ryb i owoców morza, dzięki któremu możliwa jest współpraca ze wszystkimi interesariuszami na rzecz wdrażania tych zmian.”

Lekcja z przeszłości

Ewolucja, jaką przeszło MSC, aby dotrzymać kroku i zareagować wobec nowych najlepszych praktyk w dziedzinie nauki i przemysłu rybnego, rozwijając współzarządzanie oraz wymogi odpowiadające na problemy interesariuszy, była możliwa dzięki wsparciu wielu organizacji i partnerów. To dzięki nim MSC stało się najbardziej rozpoznawalnym programem certyfikacji zrównoważonych ryb i owoców morza na świecie.

Pierwszymi organizacjami popierającymi Program MSC w branży rybnej były organizacje rybackie poławiające homary w Zachodniej Australii, łososie na Alasce oraz mirunę w Nowej Zelandii. Nagrodą za ich starania jest zaangażowanie ze strony międzynarodowych detalistów i marek. MSC uzyskało również hojne wsparcie finansowe i instytucjonalne ze strony David and Lucile Packard Foundation, Walton Family Foundation, Dutch Postcode Lottery oraz wielu innych fundacji i zwolenników.

Obecnie 12% połowów morskich na świecie posiada certyfikat zgodności ze Standardami Rybołówstwa MSC. Rybołówstwa z certyfikatem MSC dowiodły wdrożenie istotnych usprawnień, zarządzając zdrowymi stadami ryb minimalizując swój wpływ na środowisko.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rob 09-05-2017, 21:04:
Kolejna żydowska maszynka do robienia pieniędzy??? Niby są aż tak zorganizowani, że są w stanie dzień w dzień badać rybactwo na całym świecie??? HAHAAH że ludzie i rządy dają się jeszcze na to nabierać

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH