REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

MSC zaktualizowało standardy w zakresie zrównoważonego rybołówstwa

  • Autor: portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 02-10-2014, 13:16

Marine Stewardship Council opublikowało zaktualizowane standardy w zakresie zrównoważonego rybołówstwa. Zaktualizowane standardy certyfikacji MSC obowiązywać będą od 1 kwietnia 2015 r.

REKLAMA

Prace nad aktualizacją standardów trwały dwa lata. W tym czasie ponad rok poświęcono procesowi otwartych konsultacji z udziałem ekspertów przemysłu rybnego, naukowców, organizacji pozarządowych oraz partnerów MSC.

- Zaktualizowane standardy podnoszą poprzeczkę w wielu istotnych kwestiach, takich jak ograniczanie przyłowu, wrażliwe ekosystemy morskie oraz praca przymusowa. Dzięki dostosowywaniu standardów do najnowszych praktyk w zakresie certyfikacji, wszyscy interesariusze mają pewność, że rybołówstwo certyfikowane zgodnie ze standardem MSC korzysta z najnowocześniejszych rozwiązań na rzecz bezpieczeństwa zasobów ryb i źródeł utrzymania dla przyszłych pokoleń - informuje MSC.

W ciągu najbliższych sześciu miesięcy jednostki certyfikujące zapoznają się i wdrożą uaktualnione standardy, a od
1 kwietnia 2015 r. każda organizacja rybacka przystępująca do oceny wg. Standardów MSC podlegać będzie weryfikacji pod kątem znowelizowanych standardów. Organizacje posiadające certyfikat MSC będą zobowiązane wdrożyć nowe standardy przy pierwszej ponownej ocenie po 1 października 2017 r.

- To ekscytujący etap w rozwoju MSC, zwiększający dyscyplinę i moc programu, którego efekty w sposób pozytywny  trwały przyczynią się do poprawy zdrowia mórz i oceanów na całym świecie - komentuje dyrektor ds. standardów MSC David Agnew.

Poniżej lista 10 głównych aktualizacji zawartych w wersji 2.0 Wymogów Certyfikacji Rybołówstwa MSC:

1. Szczególna troska poświęcona ochronie wrażliwych ekosystemów morskich (Vulnerable Marine Ecosystems; VME);
2. Rybołówstwo z certyfikatem MSC nie będzie już narażone na ryzyko generowania skumulowanego negatywnego wpływu wobec gatunków zagrożonych przyłowem;
3. Organizacje rybackie z certyfikatem MSC będą zobowiązane regularnie dokonywać przeglądu alternatywnych rozwiązań zmierzających do obniżenia śmiertelności w połowach gatunków niebędących ich celem;
4. Zaostrzone standardy zapewniać będą, iż w ramach rybołówstwa certyfikowanego MSC nie będzie miało miejsce odcinanie płetw rekinom;
5. Po sześciu latach uzgodnień z interesariuszami wprowadzony zostaje całkowicie nowy standard dotyczący oceny połowów łososia;
6. Dostępna jest nowa metoda oceny siedlisk, oparta na analizie ryzyka i możliwa do zastosowania
w sytuacjach ograniczonej dostępności danych;
7. Opracowano zaktualizowane wymogi dotyczące audytu nadzoru i ponownej oceny, których celem jest minimalizacja kosztów oceny dla klientów z sektora rybackiego;
8. Powołano niezależne Kolegium Recenzji Naukowej, którego zadaniem jest zapewnienie bardziej wystandaryzowanego oraz efektywnego procesu recenzji fachowej;
9. Dodatkowe wymagania gwarantujące wyższą efektywność w zakresie identyfikowalności produktów rybnych i owoców morza w łańcuchu dostaw;
10. Firmy pociągnięte do odpowiedzialności za łamanie praw pracowniczych w zakresie pracy przymusowej nie będą uprawnione do certyfikacji MSC.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH