Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na Zalewie Wiślanym rozpoczęły się masowe połowy śledzi

  • Autor: PAP
  • Data: 07-03-2016, 13:21

Rybacy znad Zalewu Wiślanego rozpoczęli w poniedziałek masowe połowy śledzi, które przypłynęły z Bałtyku na tarło. W tym sezonie mogą odłowić blisko 3,4 tys. ton ryb tego gatunku, czyli nieco więcej niż w ubiegłych latach.

O rozpoczęciu tegorocznego sezonu połowowego śledzi poinformował PAP Piotr Kasza z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany". Jego zdaniem poniedziałkowy połów jest obfity, a złowione śledzie mają znaczne rozmiary, co może zapowiadać udany sezon. "Jeśli pogoda się utrzyma i nie będzie wiosennych sztormów, które rozbiją ławice, to powinniśmy szybko wykorzystać kwotę połowową przeznaczoną na zalew" - ocenił.

Tegoroczny limit dopuszczalnych połowów śledzi dla tego akwenu wynosi 3 396 ton. Jest to o ponad 250 ton więcej niż w ubiegłym roku. Kwoty połowowe tego gatunku ryb dla Zalewu Wiślanego rosną od kilku lat i niemal zawsze są w pełni wykorzystane przez rybaków. Na coraz lepsze wyniki połowów wpływa nowoczesny sprzęt, który rybacy kupili za unijne dotacje. Dzięki specjalistycznym pompom skrócił się czas przeładunku ryb w porcie, wcześniej rybacy musieli przenosić je z łodzi na brzeg.

Ze względu na łagodną zimę sezon rozpoczął się bardzo wcześnie, bo zwykle zbiornik był zamarznięty co najmniej do połowy marca. Rybacy mogą wypływać dopiero wtedy, gdy zalew jest wolny od lodu i mają pewność, że nie uszkodzą sprzętu. Ławice śledzi występują tam przez ok. miesiąc, ale przy dobrej pogodzie rybacy powinni wyczerpać przyznane im kwoty połowowe w ciągu 2-3 tygodni.

W szczycie sezonu rekordziści potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet ponad 20 ton śledzi w ciągu doby. W tym roku hurtowa cena śledzi wynosi 1,2-1,5 zł za kg. W portach w Tolkmicku, Fromborku czy Nowej Pasłęce można je kupić w detalu - bezpośrednio "z burty". Według rybaków amatorzy takich zakupów biorą nawet po 30-50 kg świeżych ryb.

Masowe połowy śledzi są zwykle pierwszym po zimie znaczącym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na Zalewie Wiślanym. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów. Połowami śledzi zajmuje się ponad 80 zarejestrowanych na tym akwenie załóg rybackich.

Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego na tarło, gdy woda ma 6-8 stopni. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego. Połowy skończą się, kiedy temperatura wody wzrośnie do 12 stopni.

Od kilku lat gminy położone nad zalewem promują potrawy ze śledzi jako atrakcję kulinarną tego regionu. Lokalna Grupa Rybacka "Zalew Wiślany" co roku organizuje z myślą o turystach "Święto śledzia". Podczas tego festynu można spróbować miejscowych przysmaków - moskalików i śledzi po fromborsku, czyli w zalewie octowo-oliwnej. (PAP)

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.