REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na Zalewie Wiślanym rybacy wstrzymują połowy

  • Autor: PAP
  • Data: 01-07-2013, 16:15

Rybacy na Zalewie Wiślanym wstrzymują na dwa miesiące połowy, przystępując w ten sposób dobrowolnie do unijnego programu, który polega na ochronie młodych węgorzy, leszczy i sandaczy.

REKLAMA

Jak poinformował PAP w poniedziałek wiceszef Lokalnej Grupy Rybackiej Zalew Wiślany Piotr Kasza, przestój trwa od 15 lipca do 15 września.

- Teraz rybacy zbierają sprzęt z wody. Za czas postoju otrzymują wynagrodzenie, które ma być rekompensatą za utracone zarobk - powiedział Piotr Kasza. Dodał, że prawie wszyscy rybacy korzystają z tej możliwości, ponieważ jest ona atrakcyjna finansowo.

Rekompensata uzależniona jest od długości łodzi i wynosi za 60 dni przestoju od 40 do 50 tys. zł. O dopłaty za czas przestoju nie mogą ubiegać się rybacy, którzy złamali przepisy dotyczące połowów - np. łowili w okresie ochronnym albo używali niedozwolonego sprzętu. Ci rybacy, aby nie tracić zarobku, wypływają na połowy w tym okresie.

Jak zaznaczył wiceszef Lokalnej Grupy Rybackiej, od połowy lipca rybacy i ich rodziny, a także sezonowi pracownicy z załóg rybackich, pracują przy obsłudze turystów, którzy przyjeżdżają do turystycznych miejscowości nad Zalewem Wiślanym.

Od połowy września rybacy wznowią połowy i wówczas aż do zamarznięcia akwenu będą łowić sandacze i leszcze.

Na Zalewie Wiślanym łowi około 80 załóg. Zalew jest specyficznym zbiornikiem, gdyż występują w nim zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Wzajemne ich występowanie wynika z niewielkiego zasolenia wody. Takie warunki odpowiadają śledziom, które wpływają na Zalew wiosną na tarło.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH