Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niskie spożycie ryb to konsekwencja siły nabywczej społeczeństwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2015, 15:55
Niskie spożycie ryb to konsekwencja siły nabywczej społeczeństwa
Zdaniem Jerzego Safadera, prezesa PSPR, niskie spożycie ryb w Polsce wiąże się z siłą nabywczą społeczeństwa. Fot. Shutterstock

Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb i właściciel słupskiej firmy Stanpol, podkreśla, że niskie spożycie ryb w Polsce w sposób bezpośredni wiążę się  z siłą nabywczą społeczeństwa. Tylko zwiększenie możliwości zakupowych konsumentów może przełożyć się na wzrost konsumpcji w naszym kraju.

- Siła nabywcza społeczeństwa musi wzrosnąć. Dawniej Amerykanina za godzinę pracy było stać na 15 razy więcej produktów żywnościowych. Niemiec mógł kupić 10 razy więcej od Polaka. Wartości te utrzymują się nadal na podobnych poziomach – tłumaczy Jerzy Safader.

W ostatnich latach wiele się w tym względzie zmieniło, jednak nadal decyzje zakupowe polskich konsumentów wynikają w znacznym stopniu z zasobności ich portfeli. Co jednak istotne, rośnie świadomość społeczeństwa odnośnie właściwości ryb.

- Klasa średnia ciągle się tworzy. Ludzie zarabiają coraz więcej. Znacząco wzrosła płaca minimalna. Średnie wynagrodzenie rośnie w granicach 7 – 10 proc. Szybko gonimy Unię Europejską. Automatycznie rośnie siła nabywcza społeczeństwa. Zwiększa się także świadomość dotycząca walorów prozdrowotnych ryb. Ludzie są coraz bardziej wybredni, w tym pozytywnym sensie – mówi prezes PSPR.

Jak dodaje konieczne jest wprowadzanie większej ilości innowacji, żeby maksymalizować wydajność pracy.

- Musi rosnąć także wydajność pracowników, dzięki czemu wzrosną także ich pensje. Przedsiębiorstwo także nie splajtuje, lecz będzie się rozwijało dalej – podkreśla.

Zmiany wymagają jednak czasu. Nie można ich wprowadzić z dnia na dzień. Zdaniem Safadera potrzeba kilkunastu, albo nawet kilkudziesięciu lat. Pomimo rosnącej świadomości społeczeństwa ryby ciągle przegrywają z tańszymi produktami.

- Świadomość konsumentów odnośnie walorów prozdrowotnych ryb już jest. Gdy jednak czteroosobowa rodzina ma zapłacić za kilogram fileta z dorsza 27-30 złotych lub za łososia 40 – 45 złotych, a kurczak kosztuje około 10 złotych, to jaki jest jego wybór ? Kiedyś ryby były towarem ludzi biednych, ale tylko osoby, które mieszkały nad morzem i rzekami stały miały do nich dostęp. Dzisiaj jest odwrotnie – zauważa Jerzy Safader.

Również gusta konsumentów znacznie się zmieniają. Ze względu na zmianę trybu życia na znaczeniu zyskują produkty, które nie wymagają dodatkowego przygotowania. Przetwórcy ryb starają się odpowiadać na tendencje rynkowe.

- Produkty rybne gotowe do spożycia zyskują na znaczeniu. Coraz więcej firm robi gotowe sałatki z rybą. Pojawiają się zarówno świeże, jak i mrożone produkty nie wymagające dodatkowego przetworzenia. Część z nich ma krótki termin przydatności do spożycia, inne długi. Wiele firm stawia na tego typu gotowe dania rybne. Wychodzi im to bardzo dobrze. Dania są smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego cieszą się zainteresowaniem konsumentów.

Prezes Polskie Stowarzyszenia Przetwórców Ryb podkreśla, że od wejścia Polski do Unii Europejskiej cała branża przetwórcza przeszła dużą transformację związaną z wykorzystaniem środków pomocowych. Było to widoczne szczególnie w ostatnich latach.

- W perspektywie finansowej na lata 2007 – 13 polskie przetwórstwo ryb zainwestowało 1,2 mld zł. Jest to duża kwota biorąc pod uwagę, że obroty branży to około 8 mld, z czego eksport stanowi 60 proc. W tej kwocie 600 mln zł to fundusze samych przetwórców, a pozostałe 600 mln to pomoc unijna oraz budżetu państwa. Wszystko to zostało przeznaczone w nowoczesne maszyny i wdrożenie najnowszych technologii – komentuje Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb oraz właściciel firmy Stanpol.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ggg 01-10-2015, 10:01:
Taaa, a cena dorsza w granicach 5,80zł/kg , koszt wytworzenia fileta około 12-13zł ,tak więc pytam kto najwięcej zarabia???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH