Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Od 1 kwietnia nowe standardy rybołówstwa MSC

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 08-04-2015, 10:02

Marine Stewardship Council (MSC) zaktualizowało standardy w zakresie zrównoważonego rybołówstwa. Nowe wytyczne obowiązują od 1 kwietnia 2015 r.

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedla aktualne rozumienie zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa. Prace nad aktualizacją standardów trwały dwa lata. W tym czasie ponad rok poświęcono procesowi otwartych konsultacji z udziałem ekspertów przemysłu rybnego, naukowców, organizacji pozarządowych oraz szerokiego grona partnerów MSC. Nowe standardy opierają się na wiedzy ponad siedemdziesięciu interesariuszy z całego świata. Standardy zwiększają wymagania w wielu istotnych kwestiach.

W ciągu ostatnich sześciu miesięcy jednostki certyfikujące zapoznały się i wdrożyły uaktualnione standardy. Od 1 kwietnia 2015 r. każda organizacja rybacka przystępująca do oceny wg. Standardów MSC podlega weryfikacji pod kątem znowelizowanych standardów. Organizacje, które wcześniej uzyskały certyfikat będą zobowiązane wdrożyć nowe standardy przy pierwszej ponownej ocenie po 1 października 2017 r.

Poniżej lista 10 głównych aktualizacji zawartych w wersji 2.0 Wymogów Certyfikacji Rybołówstwa MSC:

1. Szczególna troska poświęcona ochronie wrażliwych ekosystemów morskich (Vulnerable Marine Ecosystems; VME);
2. Rybołówstwo z certyfikatem MSC nie będzie już narażone na ryzyko generowania skumulowanego negatywnego wpływu wobec gatunków zagrożonych przyłowem;
3. Organizacje rybackie z certyfikatem MSC będą zobowiązane regularnie dokonywać przeglądu alternatywnych rozwiązań zmierzających do obniżenia śmiertelności w połowach gatunków niebędących ich celem;
4. Zaostrzone standardy zapewniać będą, iż w ramach rybołówstwa certyfikowanego MSC nie będzie miało miejsce odcinanie płetw rekinom;
5. Po sześciu latach uzgodnień z interesariuszami wprowadzony zostaje całkowicie nowy standard dotyczący oceny połowów łososia;
6. Dostępna jest nowa metoda oceny siedlisk, oparta na analizie ryzyka i możliwa do zastosowania
w sytuacjach ograniczonej dostępności danych;
7. Opracowano zaktualizowane wymogi dotyczące audytu nadzoru i ponownej oceny, których celem jest minimalizacja kosztów oceny dla klientów z sektora rybackiego;
8. Powołano niezależne Kolegium Recenzji Naukowej, którego zadaniem jest zapewnienie bardziej wystandaryzowanego oraz efektywnego procesu recenzji fachowej;
9. Dodatkowe wymagania gwarantujące wyższą efektywność w zakresie identyfikowalności produktów rybnych i owoców morza w łańcuchu dostaw;
10. Firmy pociągnięte do odpowiedzialności za łamanie praw pracowniczych w zakresie pracy przymusowej nie będą uprawnione do certyfikacji MSC.

Aktualizacja Standardów Rybołówstwa gwarantuje zgodność z wytycznymi znakowania ekologicznego FAO oraz kodeksu standardów ISEAL.

Marine Stewardship Council (MSC) jest międzynarodową organizacją non-profit powołaną na rzecz wspierania przekształcenia rynku rybnego i owoców morza w kierunku zrównoważonego rozwoju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH