Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

  • Autor: Materiały prasowe
  • Data: 21-03-2018, 08:41
Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole
fot. shutterstock

Do najpopularniejszych owoców morza jadanych w Polsce należą homary, krewetki czy mule. Powoli zaczynamy jednak odkrywać także bardziej „egzotyczne” produkty. Na naszych stołach pojawiają się już m.in. okładniczki, sercówki i małże wenus - podaje Makro.

Kupując owoce morza, należy kierować się przede wszystkim węchem. Powinniśmy czuć naturalny zapach morski. Najlepiej kupujmy owoce morza od sprawdzonych sprzedawców. Te pochodzące z nieznanych źródeł mogą być zanieczyszczone - przestrzega Makro.

„Szczególnie w Polsce ludzie robią ze wszystkimi owocami morza dokładnie to samo, co z homarem: wrzucają do wrzącej wody. To jest tzw. blanszowanie. Można to zrobić, ale przy mięczakach absolutnie bym tego nie chciał, z tego powodu że stają się one wtedy bardzo, bardzo »gumiaste«. Nie chcemy tego efektu” – mówi Wim Van Damme z Le Petit Pêcheur, ekspert programu Szef dla Młodych Talentów.

 „Kolejnym często spotykanym problemem jest stosowanie zarówno nadmiernej ilości przypraw, jak i w przypadku ryb zbędnych panierek. Uważam, że im prościej przygotujemy rybę (wersja sauté) czy owoce morza, tym lepiej oddamy ich smak” – stwierdza Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w Makro Polska, ekspert programu Szef dla Młodych Talentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze