Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Paula Fish przejęła większościowy pakiet Limito. Robert Wijata odchodzi z firmy!

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 05-05-2016, 14:02
Paula Fish przejęła większościowy pakiet Limito. Robert Wijata odchodzi z firmy!
Fot. Shutterstock

Paula Fish nabyła większościowy pakiet akcji łososiowej firmy Limito. Prezesem nie jest już Robert Wijata, który sprzedał swoje akcje w spółce z Grudziądza.

W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Robert Wijata potwierdził, że zbył większościowy pakiet w Limito. Łącznie 58 proc. akcji łososiowej spółki z Grudziądza przejęła Paula Fish, firma specjalizując się w produkcji szprota i śledzia. 

Robert Wijata przyznał, że pojawienie się inwestora branżowego może tylko pomóc Limito. 

- Połączenie dwóch organizmów da nowy impuls. Chodzi zarówno o wartość rynkową, ale także dywersyfikację działalności. Paula Fish produkuje przede wszystkim śledzie i szproty, a Limito specjalizuje się w łososiu - przypomina były prezes spółki.

Robert Wijata jest menadżerem z dużym doświadczeniem w branży rybnej. Przed przyjściem do Limito był wiceprezesem rybnego potentata - Graala. Funkcję prezesem Limito sprawował od marca ubiegłego roku. W połowie roku 2015 od Funduszu Avallon nabył większościowy pakiet akcji kierowanej  przez siebie spółki.

Robert Wijata nie zamierza się jednak wycofywać z branży rybnej. Jak zdradza w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl już przygotowuje się do kolejnego projektu. Wraz z inwestorem chce przejąć firmę z asortymentu konserw rybnych. Nie zdradza jednak konkretów. 

-  Obecnie trwają negocjacje. Zamknięcie transakcji może nastąpić dopiero za pół roku. Wtedy będziemy mogli powiedzieć więcej - mówi Robert Wijata. 

Całej sprawy nie chce na razie komentować Paula Fish. Serwisowi portalspozywczy.pl nie udało skontaktować z kierownictwem spółki. Nie wiadomo też jaki są planu w stosunku do Limito.

Przypomnijmy, że w grudniu ubiegłego roku Limito nawiązało współpracę z Zakładami Mięsnymi Nowak. Obie firmy nie wykluczały nawet połączenia kapitałowego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Techn. Przetw. Rybnego 06-05-2016, 13:31:
Coz moge powiedziec w komentarzu do tej wiadomosci ?
Ktoz to jest ten p. Witaj ?
Jakie posiada znajomosci rynku rybnego i co osiagnal ???
Sprzedaz LIMITO tak doskonale wyposazonego technicznie zakladu Lososia to chyba nie osiagniecie ?
Marnotrawstwo Unijnych pieniedzy i puszczanie tak szumnie /duze notatki prosowe o zwerbowaniu pracownikow/ zatrudnianych ludzi na „bruk” tez trudno nazwac osiagnieciem.
Czy czlowiek ten ma wogole pojecie o Prztworstwie Rybnym ... ?
Czytam, ze p. Witaj planuje przejecie ktoregos z Zakladow Produkujacych Konserwy Rybne.
Najpierw byl GRALL, potem LIMITO a teraz zapewne bedzie WILBO.
Brawo, i znowu bedzie mieszal tam i nie doprowadzi do niczego.
Bo czy produkcja, sledzia, lososia czy konserw to i tak jak ,owi ruskie przyslowie „wsio ryba”
Ale jako technolog powiem, ze tak wsio ryba ale inna i produkcja tez inna.
A moze p. Witaj zalozyl by sobie np. zaklad mechniki pojazdowej i zakaladal opony ...? bylo by to rozwiazanie. Odciety zostal by przynajmniej od „mieszania” w PPRybnym

Tak abstarachujac od tego wszystkiego wydaje mi sie , ze oj biedna jest ta Polaka Branza Przetworstwa Rybnego. Szczerze mowiac i uzyje tu dosadnego slowa „wkurzaja „ mnie takie wiadomosci.
Co chwile pojawia sie jakis „prezes” ktory zielonego pojecia nie ma o tym co chce robic a potem o tym co robi.
Ale na zasadzie, namieszam a potem niech inni sie dalej martwia a ja i tak cos nowego znowu znajde i bdee mieszac. A najlepiej w Przetworstwie Rybnym bo tam najlatwiej i nikt nikogo nir kontroluje !!!
Czas najwyzszy skonczyc z tym i pozbawic dyletanckich prezesow takich mozliwosci.
Czy w Polsce naprawde nie ma nikogo swiatlego, rzetelnego fachowca z branzy przetworstwa rybnego ?
Nie wydaje mi sie.
Sam swego czasu studiowalaem na Wydz. Rybactwa Morskiego – Technologie Przetworstwa Rybnego w Szczecinie i wiem, ze bylo u nas sporo ludzi ktorzy predysponowani byli by do takich stanowisk.
Jeszcze raz powtazam, czas najwyzszy aby skonczyc z tymi „prezesami”
Jest to bulwersujace a poniekad zakrawa rowniez i na skandal i groteske, ze badz co badz tak predysponowane stanowiska obsadza sie ludzmi ktorzy calkowicie do tego nie nadaja sie „blamuja” Polski Przemysl Rybny.
Nalezy zadac od nich prawno/osobowej odpowiedzialnosci za podejmowane „decyzje” i powierzane mienie. !!!
Wydaje mi sie, ze Polacy nie nauczyli sie niczego.
Prosze ogladnac sobie film , zreszta swietna komedie pt. DYZMA.
Tak komedia ktora w realistyczny sposob oddaje rzeczywistosc tamtego czasu do dnia dzisiejszego nie stracila niestety na aktualnosci.
W Polskiej Branzy Przetworstwa Rybnego sporo jest takich DYZM`owiczow.


Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH