Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pełna odbudowa strat w produkcji łososia to proces kilkuletni

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-05-2017, 14:01
Pełna odbudowa strat w produkcji łososia to proces kilkuletni
Grzegorz Rykaczewski fot. PTWP

Z jednej strony pełna odbudowa strat w produkcji łososia to proces kilkuletni. Z drugiej strony, w długim terminie, popyt na łososia będzie rósł. W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie łososiem obserwujemy poza Unią Europejską, m.in.: w krajach azjatyckich i Ameryce Południowej. W rezultacie trudno dziś oczekiwać spadku cen do poziomu sprzed dwóch, trzech lat - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK.

Rykaczewski przypomina, że ceny łososia znajdują się pod wpływem relatywnie niskiej podaży tej ryby na rynku światowym.

- Wynika to z problemów produkcyjnych w dwóch najbardziej istotnych lokalizacjach, które pojawiły się z początkiem 2016 r. W Chile branża przez długi czas zmagała się z problemem zakwitu glonów w wodach, co przełożyło się na wysoką śmiertelność ryb. Szacunki wskazywały na straty w produkcji nawet na poziomie 1/5. Z kolei w Norwegii spadek produkcji był kilkuprocentowy, a jego przyczyną były problemy z pasożytami - dodaje.

Z ostatnich informacji wynika, że w Chile produkcja w latach 2017-19 zostanie w dużej części odbudowana. Jednak szacunki wskazują jedynie na niewielki wzrost produkcji w bieżącym roku. Dopiero w kolejnych latach dynamika ma być wyższa. Sytuacja na norweskich farmach również ulega stopniowej poprawie. Nie oznacza to jednak, że ceny szybko spadną - dodaje.

Analityk podkreśla, że 2016 rok był już drugim z kolei, w którym spożycie łososia w Polsce spadało.

- Według szacunków IERiGŻ w ubiegłym roku spożycie łososia zmniejszyło się o 20 proc., do poziomu z 2012 r. Co ważne, był to już drugi rok, charakteryzujący się tak wysoką dynamiką spadku konsumpcji. Ceny są w Polsce jednym z najważniejszych czynników zakupowych w przypadku żywności. Przy wzroście cen łososia, konsumenci szukali substytutów w postaci innych ryb lub nawet innych rodzajów mięsa. W 2016 r. wielu z nich częściej spożywało chociażby drób, który był relatywnie tani. Dla części konsumentów wysokie ceny ryb decydują o przesunięciu ich preferencji zakupowych. Biorąc pod uwagę przewidywany kierunek zmian sytuacji popytowo-podażowej na świecie, spodziewamy się, że konsumpcja łososia w Polsce w bieżącym roku ustabilizuje się blisko poziomu z 2016 r, czyli będzie znacznie niższa od rekordowego roku 2014 - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH