Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy jedzą coraz więcej pstrągów

  • Autor: PJ, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2013, 12:41

W ubiegłym roku wzrost sprzedaży pstrąga rok do roku wyniósł 30 proc., a spożycie na jednego Polaka wzrosło z 390 do 440 g - wynika z danych zaprezentowanych w środę przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych. Oznacza to, że pstrąg obok karpia i łososia stał się najpopularniejszą rybą słodkowodną w Polsce.

Jak podkreślają przedstawiciele stowarzyszenia, wiele wskazuje na to, że wzrost sprzedaży pstrąga się utrzyma. Tłumaczą to faktem, że trend wpłynął na poprawienie jakości pstrągów oferowanych w handlu, a im większe jest zapotrzebowanie, tym większa dostępność i szybszy obrót rybami, co znacznie skraca okresy przechowywania. Zwracają oni również uwagę na fakt, że większość pstrąga w handlu detalicznym pochodzi z polskich hodowli, co znacznie skraca łańcuch dostaw. Polscy hodowcy w 2012 roku wyhodowali 17 tys. ton tej ryby, co plasuje nasz kraj wśród pięciu największych producentów pstrąga w Europie.

Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych to organizacja skupiającą ponad stu hodowców ryb, którzy stanowią ponad 80 proc. wolumenu polskiej produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH