Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy przygotowali karpie dla żołnierzy Gwardii Szwajcarskiej

  • Autor: PAP
  • Data: 20-12-2013, 07:47

Karp z orientalnymi przyprawami, na przykład z kremem z dodatkiem liści limonki Kaffir, z trawą cytrynową, aronią, imbirem, a także marynowany w occie balsamicznym - takie dania z tej ryby przygotowali Polacy dla żołnierzy Gwardii Szwajcarskiej i ich rodzin.

Dania z karpia otrzyma też emerytowany papież Benedykt XVI, pochodzący z Bawarii, gdzie ryba ta jest popularna.

Przedświąteczna kolacja w koszarach papieskiej gwardii w Watykanie odbędzie się w piątek.

To wyjątkowe przyjęcie, pierwsze takie za Spiżową Bramą, zostało zorganizowane z inicjatywy polskiego Towarzystwa Promocji Ryb, które przywiozło do Watykanu około 120 żywych karpi królewskich w natlenianych, izotermicznych basenach. W realizacji całego tego przedsięwzięcia pomaga też żona jednego z gwardzistów Magdalena Wolińska-Riedi.

Nowatorskie, oryginalne potrawy z karpia w bardzo różnych wariacjach smakowych - trzy przystawki i trzy dania główne - wykreował szef kuchni z Krakowa, kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski Tomasz Leśniak, który przyjeżdżając do Rzymu stanął przed ogromnym wyzwaniem. Włosi praktycznie nie jedzą tej ryby w ogóle, a na kulinarnych forach internetowych często zadają nawet pytania, czy jest ona jadalna. Także Szwajcarzy nie przepadają za karpiami.

"Kiedy zaproszono mnie, bym wziął udział w tej inicjatywie, od razu zadzwoniłem do mojego przyjaciela, szefa kuchni - Szwajcara. Zapytałem go, czego unikać w przygotowaniu tradycyjnych polskich potraw świątecznych dla Szwajcarów. A on na to: +ogranicz karpia, nie dawaj tej ryby+" - opowiedział PAP Tomasz Leśniak.

Podkreślił, że zdaje sobie sprawę z tego, że to ryba, która poza Bożym Narodzeniem jest zapominana i niedoceniana, prawdopodobnie z powodu ości i smaku.

"A ja postanowiłem zrobić z karpia różne dania, zawierające rozmaite smaki zaczerpnięte z kuchni europejskiej, międzynarodowej, z akcentami kuchni orientalnej" - dodał kucharz, któremu w kuchni watykańskich koszarów pomagali polscy asystenci i pracujące tam zakonnice.

Żołnierze Gwardii i ich rodziny spróbują m.in. karpia z kumkwatem, małym owocem przypominającym miniaturową pomarańczę oraz z cukinią. Będzie też tradycyjny kulebiak.

Wielką degustację karpi w koszarach papieskiej gwardii sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ryb, na który składają się polscy rybacy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH