Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Połowy ryb na Bałtyku coraz większe

  • Autor: PAP
  • Data: 12-09-2015, 15:05
Połowy ryb na Bałtyku coraz większe
(fot. PTWP)

W pierwszym półroczu bieżącego roku połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton. Były zatem o 8,7 proc. większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Największy wzrost odnotowano w przypadku śledzi i dorszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Połowy śledzi wzrosły o 35 proc. do 18,4 tys. ton, dorszy o 29 proc. do 8,4 tys. ton oraz ryb pozostałych o 21 proc. do 4,7 tys. ton. Połowy szprotów zwiększyły się o 6 proc. do 53,9 tys. ton. Natomiast mniej wyłowiono storni (flądry) - o 32 proc. do 6,5 tys. ton, ale w trzeba uwzględnić, że rok wcześniej połowy tej ryby były wysokie - podał IERiGŻ w swoim co miesięcznym raporcie.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca br. wyniosło dla szprotów ok. 86 proc., dorszy - 54,5 proc., śledzi - 42 proc. i łososi - 30 proc.

W I półroczu 2015 r. zakłady przemysłu rybnego wyprodukowały o 4 proc. więcej ryb i owoców morza (194,9 tys. ton) niż rok wcześniej. Głównie były to przetwory i konserwy rybne ze śledzi, sardynek i szprotów oraz makreli.

Natomiast ograniczono produkcję całych i mrożonych ryb morskich, zwłaszcza szprotów. Spowodowane jest to bardziej równomiernym rozłożeniem połowów w poszczególnych miesiącach, co skutkuje brakiem konieczności mrożenia ryb i późniejszego ich wykorzystywania w przetwórstwie (głównie na produkty wędzone i konserwy).

Na eksport najwięcej sprzedaje się ryb filetowanych, ryb wędzonych, suszonych i solonych oraz przetworów i konserw z ryb. Ich łączny eksport zwiększył się o 4,7 proc. do 122,9 tys. ton.

Import zwiększył się zaś o 1,2 proc. Struktura przywozu ryb w pierwszym półroczu tego roku była podobna jak w poprzednich latach. Przede wszystkim sprowadzano ryby świeże i chłodzone stanowiły (34 proc. importu ryb), filety i mięsa z ryb (ponad 31 proc.), ryby mrożone (ponad 18 proc.) oraz przetwory i konserwy (9,4 proc.).

Ceny detaliczne ryb i owoców morza obniżyły się w okresie styczeń-lipiec 2015 r. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego średnio o 0,8 proc., potaniały nieco ryby świeże, a więcej trzeba było płacić za mrożone.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH