Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Połowy ryb na Bałtyku wyższe o 10,6 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-11-2015, 14:47
Połowy ryb na Bałtyku wyższe o 10,6 proc.
Fot. Shutterstock

W pierwszych trzech kwartałach 2015 roku połowy ryb na Bałtyku zwiększyły się o 10,6 proc. w stosunku do ubiegłego roku i wyniosły 105,3 tys. ton - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowanych na łamach Rynku Rolnego.

Zgodnie z danymi IERiGŻ dobre wyniki odnotowano w przypadku połowów śledzia, które pod wpływem wzrostu limitów zwiększyły się o 32,8 proc. Pomimo problemów z pozyskiwaniem ryb dobrej jakości o 26,5 proc. zwiększyły się połowy dorsza. Przy niezmienionych limitach połowowych o 8 proc. wzrosły wyładunki szprotów. Zdaniem ekspertów Instytutu najprawdopodobniej nie będzie konieczności wstrzymania połowów szprotów przed końcem tego roku.

W roku 2015 połowy stroni ograniczono o 30 proc. po kilkuletnim okresie zwiększenia ich połowów. Jak podkreślają eksperci IERGiŻ oprócz nadmiernej eksploatacji zasobów m.in. na cele paszowe, wpływ na spadek połowów miały także niskie ceny.

W świetle szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w całym bieżącym roku połowy na Morzu Bałtyckim mogą się zwiększyć o 12 proc. w porównaniu do roku 2015 i wynieść 133 tys. ton. 

Aż o 11 proc. do poziomu 35,5 tys. ton ma się zmniejszyć podaż ryb pochodzących z krajowej akwakultury. Wynika to przede wszystkim z problemów z odpowiednią ilością wody, a także jej wysokimi temperaturami latem. W konsekwencji niesprzyjającej pogody utrudnione było karmienie ryb oraz obniżył się ich przyrost. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH