Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Połowy ryb na Bałtyku wyższe o 8,7 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 10-09-2015, 13:59
Połowy ryb na Bałtyku wyższe o 8,7 proc.
Fot. Shutterstock

Połowy ryb na Bałtyku od stycznia do lipca bieżącego roku wzrosły o 8,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim i wyniosły 91,9 tys. ton - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach nowego numeru Rynku Rolnego.

Największy wzrost wyładunku odnotowano w przypadku śledzi - o 35 proc. do 18,4 tys. ton. O 29 proc. zwiększył się wyładunek dorsza, który wyniósł 8,4 tys. ton. W przypadku ryb pozostałych zanotowano wzrost o 21 proc. do 4,7 tys. ton.

Jak wynika z danych IERiGŻ, połowy szprotów również się zwiększył, lecz tylko o 6 proc. do 53,9 tys. ton. 

Połowy stroni zmniejszyły się o 32 proc. i wyniosły 6,5 tys. ton, co zdaniem Hryszki wynika z wysokich połowów tych ryb odnotowanych w analogicznym okresie roku 2014. Co więcej obecny poziom wyładunków nie odbiega w znaczący sposób od wyników notowanych w latach poprzednich.

Na koniec lipca bieżącego roku wykorzystanie kwot połowowych wahało się w zależności od poszczególnych gatunków ryb nawet o kilkadziesiąt procent.

I tak w przypadku szprota wykorzystanie kwot połowowych wyniosło 85,9 proc., dorsza 54,5 proc., śledzi 42,1 proc., a łososi 30,1 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH