Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Połowy ryb na Bałtyku zmalały o jedną czwartą

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 18-11-2014, 12:45

W okresie trzech kwartałów 2014 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 94,7 tys. ton i były o 24,3 proc. mniejsze niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spośród głównych gatunków mniej złowiono szprotów (o 36,3 proc. do 51,6 tys. ton) oraz śledzi (o 16,4 proc. do 18,9 tys. ton). Wyraźnie zwiększyły się natomiast połowy ryb płaskich (o 8,8 proc. do 10,7 tys. ton) oraz ryb pozostałych, głównie słodkowodnych poławianych na zalewach (o 41,4 proc. do 6,0 tys. ton) - informuje Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym biuletynie "Rynek rolny".

Wielkość kwot połowowych ryb gatunków limitowanych dla Morza Bałtyckiego przyjęta przez Komisję Europejską będzie o 12 proc. większa niż w 2014 r. Dla stad eksploatowanych przez polską flotę wzrost ten wyniesie ok. 3 proc. Największe zmiany limitów dotyczyć będą rybołówstwa śledziowego, gdzie kwota wzrośnie aż o 46 proc. do 44,7 tys. ton. Mniej niż w 2014 r. będzie można odłowić szprotów (o 11 proc. do 62,7 tys. ton) oraz dorszy (o 28,3 proc. do 15,5 tys. ton).

Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w sierpniu 2014 r. 24,0 tys. ton i była o 1,5 proc. większa niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Jednakże w całym okresie styczeń-sierpień br. wyprodukowano 233,6 tys. ton produktów, tj. o 10,4 proc. mniej niż przed rokiem. O spadku produkcji zadecydowała przede wszystkim mniejsza podaż szprotów z połowów bałtyckich i produkcja ryb mrożonych (o 48,4 proc. do 27,4 tys. ton) oraz wędzonych łososi (o 9,2 proc. do 32,1 tys. ton). Produkcja marynat zwiększyła się w tym czasie o 2,3 proc. do 51,1 tys. ton, przy niższej produkcji konserw i prezerw (o 2,4 proc. do 42,2 tys. ton).

Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w produkcji przetworów i konserw pozostają śledzie, a ich łączny przerób zmniejszył się w analizowanym okresie o 2,1 proc. do 58,1 tys. ton). Na wysokim poziomie utrzymuje się produkcja mrożonych filetów z ryb morskich z blisko 10 proc. dynamiką wzrostu (do 16,7 tys. ton).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.