REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Połowy ryb na Bałtyku zmalały o jedną czwartą

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 18-11-2014, 12:45

W okresie trzech kwartałów 2014 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 94,7 tys. ton i były o 24,3 proc. mniejsze niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spośród głównych gatunków mniej złowiono szprotów (o 36,3 proc. do 51,6 tys. ton) oraz śledzi (o 16,4 proc. do 18,9 tys. ton). Wyraźnie zwiększyły się natomiast połowy ryb płaskich (o 8,8 proc. do 10,7 tys. ton) oraz ryb pozostałych, głównie słodkowodnych poławianych na zalewach (o 41,4 proc. do 6,0 tys. ton) - informuje Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym biuletynie "Rynek rolny".

REKLAMA

Wielkość kwot połowowych ryb gatunków limitowanych dla Morza Bałtyckiego przyjęta przez Komisję Europejską będzie o 12 proc. większa niż w 2014 r. Dla stad eksploatowanych przez polską flotę wzrost ten wyniesie ok. 3 proc. Największe zmiany limitów dotyczyć będą rybołówstwa śledziowego, gdzie kwota wzrośnie aż o 46 proc. do 44,7 tys. ton. Mniej niż w 2014 r. będzie można odłowić szprotów (o 11 proc. do 62,7 tys. ton) oraz dorszy (o 28,3 proc. do 15,5 tys. ton).

Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w sierpniu 2014 r. 24,0 tys. ton i była o 1,5 proc. większa niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Jednakże w całym okresie styczeń-sierpień br. wyprodukowano 233,6 tys. ton produktów, tj. o 10,4 proc. mniej niż przed rokiem. O spadku produkcji zadecydowała przede wszystkim mniejsza podaż szprotów z połowów bałtyckich i produkcja ryb mrożonych (o 48,4 proc. do 27,4 tys. ton) oraz wędzonych łososi (o 9,2 proc. do 32,1 tys. ton). Produkcja marynat zwiększyła się w tym czasie o 2,3 proc. do 51,1 tys. ton, przy niższej produkcji konserw i prezerw (o 2,4 proc. do 42,2 tys. ton).

Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w produkcji przetworów i konserw pozostają śledzie, a ich łączny przerób zmniejszył się w analizowanym okresie o 2,1 proc. do 58,1 tys. ton). Na wysokim poziomie utrzymuje się produkcja mrożonych filetów z ryb morskich z blisko 10 proc. dynamiką wzrostu (do 16,7 tys. ton).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH