REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Połowy szprotów na Bałtyku zmalały o jedną trzecią

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 02-01-2015, 12:02

Październik 2014 r. okazał się bardzo dobry dla krajowych rybaków. Wyładunki ryb w portach wyniosły 8,8 tys. ton i były 3,7-krotnie większe niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Trzeba jednak pamiętać, że w październiku 2013 r. rybacy w tym czasie nie mogli już poławiać szprotów i śledzi z powodu wyczerpania dostępnych limitów - informuje Krzysztof Hryszko, analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach grudniowego numeru "Rynku rolnego".

REKLAMA

Połowy pozostałych dwóch najważniejszych ekonomicznie gatunków - dorszy i śledzi były jednak także o ok. 17-22 proc. większe niż w październiku ub.r. Łącznie w okresie styczeń-październik 2014 r. połowy bałtyckie wyniosły 104,0 tys. ton i były o 18,4 proc. mniejsze niż przed rokiem. Spadek ten wynikał jednak wyłącznie z mniejszych o 34 proc. wyładunków szprotów, przy wzroście połowów pozostałych gatunków: stroni o 9,9 proc., śledzi o 4,3 proc. i dorszy o 3,7 proc. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października br. wyniosło odpowiednio 86 proc. dla szprotów, 77 proc. dla śledzi i 41 proc. w przypadku dorszy.

Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w okresie trzech kwartałów 2014 r. 264,0 tys. ton i była o 8,6 proc. mniejsza niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji wystąpił przede wszystkim w odniesieniu do całych ryb morskich mrożonych (o 46,3 proc. do 28,7 tys. ton) oraz wędzonych łososi (o 8,4 proc. do 36,5 tys. ton).

Jak zauważa Hryszko, w pierwszym przypadku wynikało to z mniejszych połowów krajowych szprotów, a w odniesieniu do łososi - spadku eksportu. Zwiększyła się natomiast produkcja przetworów i konserw (o 2,1 proc. do 142,3 tys. ton), w tym głównie z makreli (o 13,8 proc. do 7,8 tys. ton) oraz łososi (o 11,8 proc. do 7,4 tys. ton), przy nieznaczenie mniejszej niż przed rokiem produkcji przetworów ze śledzi (o 1,7 proc. do 66,5 tys. ton).

W strukturze pogłębionego przetwórstwa ryb i owoców morza dominują marynaty z 40,9 proc. udziałem, następnie konserwy (25,6 proc.) i prezerwy (8,4 proc.). W produkcji pozostałych przetworów, które stanowiły w analizowanym okresie 25,1 proc. wolumenu dominują wyroby kulinarne i garmażeryjne, różnego rodzaju sałatki, paprykarze i pasztety z ryb. Z produktów o mniejszym stopniu przetworzenia odnotowano znaczny wzrost produkcji mrożonych filetów z ryb morskich (o 11,1 proc. do 19,3 tys. ton) - zwraca uwagę Hryszko.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH