Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy

  • Autor: AW, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-12-2016, 09:14
Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy
Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata

Od boomu na sushi bary przez rozwój sushi street food z handrollami po produkcję przemysłową dla supermarketów – tak zdaniem Dariusza Richter, dyrektora ds. rozwoju Kuchni Świata, rozwija się rynek sushi w Polsce. Co nas jeszcze czeka w tym temacie?

– Mniej więcej od 15 lat kuchnia japońska jest najsilniej rozwijającym się trendem. W tej chwili wchodzimy w fazę trzeciej rewolucji. Sprzedaż tej żywności bardzo wzrośnie, ponieważ zainteresował się nią sektor przemysłowy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchni Świata.

Sushi pojawiło się w Polsce w latach 90., ale na rozkwit tego rynku trzeba było poczekać ok. 10 lat. Pierwszą rewolucją był boom zapoczątkowany w latach 2002-2004: – W tym czasie otwierało się kilkanaście takich restauracji miesięcznie, a ceny za kucharza osiągały niebotyczne sumy. Następowało dostosowanie potrawy do polskiego odbiorcy z najważniejszym wynalazkiem – opracowaniem polskiej zaprawy do ryżu . Wkrótce doszło do 400 sushi barów w ciągu  10 lat. W porównaniu z Francją, gdzie było ich 600, byliśmy na poziomie europejskim. Wydawało się, że temat się ustabilizował: jeżeli coś się otwierało, to coś innego się zamykało. Teraz pojawiło się nowe pokolenie, które czerpie informacje z internetu i skrócił się niesłychanie czas wdrażania pomysłów, także dotyczących sushi – tłumaczy Richter.

Kolejny etap rozwoju zaczął się wiosną zeszłego roku: – Trzech dwudziestolatków zauważyło w internecie, że w Australii jest nowy sposób sprzedaży sushi: już nie restauracja, ale jako street food. Otworzyli w Warszawie Handroll i zaczęli sprzedawać niepokrojone rolki, które zjada się, idąc ulicą. Po kilku miesiącach kolejni inwestorzy zaczęli ich naśladować. W ciągu roku otworzyło się 17 niezależnych konceptów i ponad 50 punktów to serwujących. Tempo jest niesłychane, a ciągle pączkują kolejne lokale –  stwierdza dyrektor ds. rozwoju Kuchni Świata.

Z trzecią rewolucją, według Dariusza Richtera, mamy do czynienia obecnie. Związana jest ona z przemysłową produkcją dla marketów. – Obecnie trwają intensywne prace nad polepszeniem jakości i zwiększeniem trwałości produktów pod ten kanał i być może w najbliższych latach staniemy się centrum produkcji sushi dla całej Europy – informuje rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.

Co nas jeszcze czeka? Dariusz Richter przewiduje, że w dziedzinie sushi będą pojawiać kolejne formy potrawy, odważne połączenia surowców i nowe sposoby sprzedaży. Pierwsze zwiastuny już mamy – Od mniej więcej dwóch lat w Poznaniu, Warszawie i Krakowie wśród street foodowej żywności i w kilku restauracjach pojawia się coraz więcej onigiri. Jest to połączenie ryżu, ale niezakwaszonego jak w sushi, z dowolnym dodatkiem rybnym, mięsnym czy warzywnym. Wykonane najczęściej w formie trójkątnej lub okrągłej przypominającej kanapkę. Przykładem odważnych połączeń jest użycie w sushi surowców i nazw z kuchni meksykańskiej – realizowane w Warszawie od paru miesięcy z pełną akceptacją młodej klienteli – mówi Dariusz Richter.

O najważniejszych trendach w gastronomii będziemy rozmawiać podczas Food Show 2017.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Podważam 06-01-2018, 23:43:
Sushi na styl Meksykański. A po Polsku jak będzie? Schabowy z ryżem to też sushi? Litości! Wmawianie ludziom że można robić w kuchni wszystko na kształt rolki z ryżem i będzie to sushi jest potwierdzeniem braku kulinarnego honoru gustu i zwykłym oszustwem. Ale w dzisiejszych czasach nie liczy się już nic. Wolna amerykanka w mieszaniu smaków, przepisów, kultur i tradycji kulinarnych pozbawia klienta możliwości rozróżnienia czym jest sushi a czym nie jest. Do czego to zmierza? Do HAMburgerów z marchewki i tym podobnych nadużyć.
  • Witek 19-06-2017, 11:32:
Nie ma co się dziwić, jak sprzedajemy takie dobre sushi. Ja osoboiście jestem wielkim fanem dań podawanych w Sakanie na Moliera w wawie. Genialne sushi robione przez widac, ze wykwalifikowanych sushimasterów!
  • techn. przetw. rybn. 23-12-2016, 13:12:
gobrze, ze jeszcze ktos podziela poglad.
Tred i restauracje nie stanowia jeszcze o tym, ze dany kraj staniesie centrum produkcji dlka calej EU.
Warunkuja o tym inne zasadnosci.
W przeciwienstwie do PL nie widze tu az tylu barow, restauracji w ktorych serwuje sie "ryz po japonsku"
No ale coz, co kraj to obyczaj a jak doswiadczenie pokazuje powczy ped do czego relatywnie szybko zanika .... :)

Zobacz wszystkie komentarze (6)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH