Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy

  • Autor: AW, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-12-2016, 09:14
Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy
Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata

Od boomu na sushi bary przez rozwój sushi street food z handrollami po produkcję przemysłową dla supermarketów – tak zdaniem Dariusza Richter, dyrektora ds. rozwoju Kuchni Świata, rozwija się rynek sushi w Polsce. Co nas jeszcze czeka w tym temacie?

– Mniej więcej od 15 lat kuchnia japońska jest najsilniej rozwijającym się trendem. W tej chwili wchodzimy w fazę trzeciej rewolucji. Sprzedaż tej żywności bardzo wzrośnie, ponieważ zainteresował się nią sektor przemysłowy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchni Świata.

Sushi pojawiło się w Polsce w latach 90., ale na rozkwit tego rynku trzeba było poczekać ok. 10 lat. Pierwszą rewolucją był boom zapoczątkowany w latach 2002-2004: – W tym czasie otwierało się kilkanaście takich restauracji miesięcznie, a ceny za kucharza osiągały niebotyczne sumy. Następowało dostosowanie potrawy do polskiego odbiorcy z najważniejszym wynalazkiem – opracowaniem polskiej zaprawy do ryżu . Wkrótce doszło do 400 sushi barów w ciągu  10 lat. W porównaniu z Francją, gdzie było ich 600, byliśmy na poziomie europejskim. Wydawało się, że temat się ustabilizował: jeżeli coś się otwierało, to coś innego się zamykało. Teraz pojawiło się nowe pokolenie, które czerpie informacje z internetu i skrócił się niesłychanie czas wdrażania pomysłów, także dotyczących sushi – tłumaczy Richter.

Kolejny etap rozwoju zaczął się wiosną zeszłego roku: – Trzech dwudziestolatków zauważyło w internecie, że w Australii jest nowy sposób sprzedaży sushi: już nie restauracja, ale jako street food. Otworzyli w Warszawie Handroll i zaczęli sprzedawać niepokrojone rolki, które zjada się, idąc ulicą. Po kilku miesiącach kolejni inwestorzy zaczęli ich naśladować. W ciągu roku otworzyło się 17 niezależnych konceptów i ponad 50 punktów to serwujących. Tempo jest niesłychane, a ciągle pączkują kolejne lokale –  stwierdza dyrektor ds. rozwoju Kuchni Świata.

Z trzecią rewolucją, według Dariusza Richtera, mamy do czynienia obecnie. Związana jest ona z przemysłową produkcją dla marketów. – Obecnie trwają intensywne prace nad polepszeniem jakości i zwiększeniem trwałości produktów pod ten kanał i być może w najbliższych latach staniemy się centrum produkcji sushi dla całej Europy – informuje rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.

Co nas jeszcze czeka? Dariusz Richter przewiduje, że w dziedzinie sushi będą pojawiać kolejne formy potrawy, odważne połączenia surowców i nowe sposoby sprzedaży. Pierwsze zwiastuny już mamy – Od mniej więcej dwóch lat w Poznaniu, Warszawie i Krakowie wśród street foodowej żywności i w kilku restauracjach pojawia się coraz więcej onigiri. Jest to połączenie ryżu, ale niezakwaszonego jak w sushi, z dowolnym dodatkiem rybnym, mięsnym czy warzywnym. Wykonane najczęściej w formie trójkątnej lub okrągłej przypominającej kanapkę. Przykładem odważnych połączeń jest użycie w sushi surowców i nazw z kuchni meksykańskiej – realizowane w Warszawie od paru miesięcy z pełną akceptacją młodej klienteli – mówi Dariusz Richter.

O najważniejszych trendach w gastronomii będziemy rozmawiać podczas Food Show 2017.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek 19-06-2017, 11:32:
Nie ma co się dziwić, jak sprzedajemy takie dobre sushi. Ja osoboiście jestem wielkim fanem dań podawanych w Sakanie na Moliera w wawie. Genialne sushi robione przez widac, ze wykwalifikowanych sushimasterów!
  • techn. przetw. rybn. 23-12-2016, 13:12:
gobrze, ze jeszcze ktos podziela poglad.
Tred i restauracje nie stanowia jeszcze o tym, ze dany kraj staniesie centrum produkcji dlka calej EU.
Warunkuja o tym inne zasadnosci.
W przeciwienstwie do PL nie widze tu az tylu barow, restauracji w ktorych serwuje sie "ryz po japonsku"
No ale coz, co kraj to obyczaj a jak doswiadczenie pokazuje powczy ped do czego relatywnie szybko zanika .... :)
  • Ja 22-12-2016, 14:20:
niezłą reklamę se pierdyknęłaś :) Brawo

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH