Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska największym importerem norweskich ryb i owoców morza

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2015, 16:25
Polska największym importerem norweskich ryb i owoców morza
Wartość eksportu ryb i owoców morza z Norwegii wyniosła w 2014 r. 3,14 mld PLN. Fot. Shutterstock

Polska jest największym importerem ryb i owoców morza z Norwegii. W ubiegłym roku łączna wartość eksportu wyniosła 3,14 mld złotych. Z tego powodu Norweska Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) przygotowała raport Seafood Study 2015 dotyczący konsumpcji ryb w Polsce.

Największą popularność cieszy się łosoś. Odpowiada on za 88 proc. całości eksportu do Polski. Co jednak istotne, w ostatnich latach zauważalny jest wzrost sprzedaży dorsza. Średnie spożycie ryb w naszym kraju ciągle utrzymuje się na niskim poziomie. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg  ryb  w ciągu roku. Przywoływany raport miał na celu znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące spożycia ryb w Polsce.

- Raport miał na celu pogłębienie wiedzy na temat konsumpcji ryb, zachowań konsumenckich oraz przyczyn stosunkowo niskiego poziomu konsumpcji ryb w Polsce. Podczas prowadzenia badań doszliśmy do wniosku, że przed nami jeszcze wiele do zrobienia. Wyniki pokazują, że Polacy nie mają głębokiej świadomości znaczenia ryb oraz mają ograniczone umiejętności kulinarne w zakresie przygotowywania ryb, w związku z czym w wielu przypadkach preferują zakup produktów gotowych do spożycia. Opracowanie wskazuje również szereg sposobów na zmianę istniejącej sytuacji. Nie dojdzie jednak do tego bez wprowadzenia innowacji i szerszego asortymentu produktów ze świeżej ryby w sklepach detalicznych, w tym gamy produktów na grilla– komentuje raport Kristin Pettersen – dyrektor Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza w Polsce.

Jednym z głównych wniosków płynących z raportu, jest fakt, że na polskich stołach może pojawić się więcej ryb nie ze względu na ich walory zdrowotne, ale ze względu na przyjemność czerpaną z ich spożywania. Podobną sytuację obserwujemy w wielu krajach. Atrakcyjność ryb możemy zwiększyć na dwa sposoby. Po pierwsze – należy doprowadzić do tego, aby ryba była postrzegana jako produkt bardzo wartościowy, co pozwoli na zniwelowanie bariery cenowej. Powyższe dotyczy świeżej ryby, ryby wędzonej, a nawet śledzia. Po drugie – aby danie rybne było smaczne, konsumenci muszą się dowiedzieć, jak przyrządzać rybę lub potrzebują produktów prawie gotowych do spożycia, np. łososia porcjowanego.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza - NSC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Parlament Norweski i Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego. 

NSC obecne jest w Polsce od 1997. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Karaś 24-06-2015, 21:29:
do Exporter
Też chwilkę zajęło mi rozkminianie kierunków przepływu towarów. Wyszło mi, że temat skomplikowany i może jednak redaktor się nie myli. Chodzi o to, że Polska po przetworzeniu (zwykle jest to wędzenie, plastrowanie i pakowanie) reeksportuje lwią część łososi zakupionych w Norwegii. NSC wolałoby z pewnością, abyśmy to co kupimy sami zjedli, a o rejony gdzie aktualnie realizujemy dostawy przetworów łososiowych sama zatroszczy. Czyli nie tracąc rynku polskiego, chce zyskać pozostałe. Równa się wzrost potencjału sprzedaży. Tak w uproszczeniu.
  • Wojtekus 24-06-2015, 21:21:
Polska eksportuje norweskie ryby? Ale nowina!!!! Jeszcze może Norwegia zacznie eksportować polskie jabłka!!!
  • Exporter 24-06-2015, 17:01:
Co tu komentować, jeśli redaktor myli export z importem.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH