REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska z perspektywami rozwoju akwakultury

  • Autor: PAP
  • Data: 19-05-2016, 08:30
Polska z perspektywami rozwoju akwakultury
fot. shutterstock.com

Zdaniem Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, pod względem potencjału Polska jest jednym z krajów w Europie, które posiadają perspektywy rozwoju akwakultury czyli hodowli ryb. Obecnie akwakultura dostarcza ok. 2 proc. surowca dla przetwórstwa.

REKLAMA

W środę w Morskim Instytucie Rybackim w Gdyni odbył się okrągły stół akwakultury, z udziałem posłów komisji rybołówstwa Parlamentu Europejskiego, w tym jej wiceprzewodniczącego Jarosława Wałęsy, oraz przedstawicieli środowisk rybackich, producentów i przetwórców ryb.

Ziemowit Pirtoń ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych nie ma wątpliwości, że akwakultura ma duży potencjał do rozwoju w Polsce. "To jest potencjał, który tak naprawdę jest przyblokowany wieloma przepisami" - dodał. Zauważył, że branża jest niewielka, nie jest zauważana w gospodarce i często obowiązują ją przepisy dotyczące rolnictwa czy użytkowników wód.

Ocenił, że "intensywna akwakultura w Polsce nie potrzebuje funduszy żeby przetrwać, ale potrzebuje ich żeby szybciej się rozwijać, do czego niezbędna jest likwidacja barier administracyjnych, mentalnych oraz stworzenie stabilnych warunków egzystencji i rozwoju".

Do głównych barier, nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach europejskich, zaliczył problemy związane z wdrażaniem Ramowej Dyrektywy Wodnej, wymogi weterynaryjne, administracyjne bariery inwestycyjne, dostęp do kapitału, mały dopływ kadry zawodowej. Przyznał, że obecnie branży "sen z oczu spędza" wdrażanie Ramowej Dyrektywy Wodnej, w związku z którą pojawił się projekt nowelizacji polskiego prawa wodnego.

Powiedział, że proponowane opłaty za pobór wód powierzchniowych i podziemnych "przekraczają kilkakrotnie obecne przychody z hodowli ryb". Polska akwakultura obejmuje hodowle 44 gatunków ryb, m.in. karpia i pstrąga.

Kierownik działu wspólnej polityki rybołówstwa i akwakultury Komisji Europejskiej, Elisa Roller podała, że sektor akwakultury w UE w 2013 r. zatrudniał 85 tys. osób a jego wartość oszacowano na 4 mld euro. Zaznaczyła, że "potrzebujemy akwakultury, bo zapotrzebowanie na produkty rybne będzie coraz większe i powinniśmy doprowadzić do równowagi pomiędzy połowami a hodowlą ryb". W 2013 r. akwakultura stała się częścią Wspólnej Polityki Rybackiej.

Jerzy Safander z Polskiego Stowarzyszenia Przetwórstwa Ryb powiedział, że zakłady przerabiają milion ton ryb rocznie, z czego ponad 90 proc. surowca jest importowane, głównie z Norwegii, Chin, Niemiec, Danii i Holandii.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rybak 19-05-2016, 11:55:
Poczekajcie rybacy słodkowodni na "wodny podatek" to wam szybko przyszłość wyschnie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH