REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polski karp zniknie ze stołów! Wszystko przez prawo wodne!

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-04-2016, 11:23
Polski karp zniknie ze stołów! Wszystko przez prawo wodne!
Fot. Shutterstock

Nie milkną echa proponowanego przez rząd nowego Prawa wodnego. Proponowane rozwiązania bezpośrednio uderzą w hodowców ryb. Tradycyjny polski karp może już wkrótce zniknąć z naszych stołów!

REKLAMA

Marek Ferlin, prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl zwraca uwagę, że proponowane rozwiązania uderzą bezpośrednio w producentów i hodowców ryb. 

- Dzisiaj mam problemy z tym, aby przekonać członków naszej organizacji żeby jeszcze nie wychodzili na ulice, nie blokowali dróg. Chcemy jeszcze rozmawiać. Nie pamiętam takiej takiej sytuacji, aby rybacy byli gotowi do masowych protestów. To pokazuje w jak trudnej znaleźliśmy się sytuacji - przyznaje Ferlin.

Jak dodaje wciąż nie wiadomo, jaki będzie ostateczny kształt ustawy. Nie jasne są także wyjaśnione niektóre określenia użyte w projekcie. Niemniej ustawa w proponowanym kształcie zniszczy dorobek życia wielu hodowców. 

- Gospodarstwa, które używają pomp do napełnienia stawów lub uzupełnienia braków wody będą musiały zapłać nawet 82 grosze za metr sześcienny wody. To jest nierealne. Nikt w Polsce nie jest w stanie wytrzymać takiego obciążenia. Już w tej chwili zakładamy, że od 30 do nawet 40 proc. gospodarstw rybnych w Polsce upadnie ze względu na brak ekonomicznej zasadności pompowania wody a pozostałe ze względu na formę opłaty przewidzianej ustawowo - mówi prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego. 

Już teraz wielu hodowców zapowiada, że wejście w życie nowych regulacji wymusi na nich likwidację gospodarstw i utrzymywanych obiektów. Marek Ferlin przekonuje jednak, że nie jest to wyłącznie kwestia funkcjonowania branży, ale także wielu miejsc pracy. 

- Bezpośrednio związanych z rybactwem jest 7 tys. osób. Nie mówię tutaj o firmach, które są związane pośrednio, a więc o firmach przetwórczych. Także dla przetwórstwa będzie to niezwykle trudna sytuacja - przekonuje Ferlin. 

Prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego przypomina, że polskie przetwórstwo ryb jest bardzo rozwinięte i dobrze wyposażone. Osiągnęło już poziom światowy. Mimo to nadal jego problemem jest niewykorzystanie mocy produkcyjnych. Mogą się one jeszcze powiększyć, gdy zabraknie przetwórstwa pstrąga pochodzącego z polskich gospodarstw. 

- W Polsce produkuje się około 17 tys. ton pstrąga, z czego 15 tys. ton jest przetwarzanych. 15 tys. ton, które do przetwórców może już nie trafić. Tam też będą cięcia w zatrudnieniu - mówi Ferlin. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH