REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska z potrawami ze ślimaków

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-07-2016, 14:46
Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska z potrawami ze ślimaków
fot. Snails Garden

Wydawnictwo editorial.pl wydało pierwszą na polskim rynku książkę w całości poświęconą potrawom ze ślimaka i kawioru ślimaczego „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” – informuje Grzegorz Skalmowski, twórca firmy Snails Garden.

REKLAMA

Książka zawiera ona 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.

Premiera książki „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” z udziałem mistrzowie kulinarni oraz uczestnicy Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka​.

- Dania ze ślimakiem w roli głównej to już wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Elita polskiej gastronomii stworzyła potrawy będące ucztą dla podniebienia i inspiracją do odkrywania ślimaka – zapomnianego przysmaku polskiej kuchni. W ten sposób powstała książka pionierska i wyjątkowa – powiedział Daniel Twardo, pomysłodawca i organizator mistrzostw.

Inicjatorem powstania książki jest Grzegorz Skalmowski​, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy​ największego w Polsce hodowcy ślimaków mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było przywrócenie ślimaka na polskie stoły. Dlatego w ramach promocji książki zorganizowano także konkurs na najlepsze danie ze ślimaka bądź ślimaczego kawioru. Do konkursu zgłosiło się 86 drużyn profesjonalnych kucharzy reprezentujących restauracje z całej Polski. Zwyciężyła Restauracja Szafarnia10 reprezentowana przez Radosława Gierałtowskiego i Łukasza Jabłońskiego. Drugie miejsce zajęła Restauracja Family Cafe/ Restauracja Avocado Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof. Natomiast trzecie miejsce i wyróżnienie degustacyjne przypadło Pawłowi Pniewskiemu i Bartoszowi Pawłowskiemu z Hotelu Trzy Wyspy.

Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji, Polskie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

 

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aneta 13-07-2016, 00:45:
Na stronie w sklepie snailsgarden.com
  • Bryniu 13-07-2016, 00:19:
Gdzie można nabyć tę książkę?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH