Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Problem przełowienia coraz poważniejszy

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-07-2014, 13:15

91 proc. zasobów Morza Śródziemnego i 41 proc. z północno-wschodniego Atlantyku jest przeławianych - wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej.

Komisja Europejska ogłosiła dziś wstępne plany dotyczące przyszłorocznych możliwości połowowych - tzw. Całkowitych Dopuszczalnych Połowów (TACs) - na obszarze Unii Europejskiej. Choć konkretne kwoty nie będą ustanowione przed jesienią, dzisiejszy przegląd ujawnił alarmującą rzeczywistość: 41 proc. zasobów rybnych w północno-wschodnim Atlantyku i 91 proc. zasobów rybnych w Morzu Śródziemnym cierpi z powodu przełowienia.

Komisja Europejska dokłada wszelkich starań w pracy nad wieloletnimi planami zarządzania, i proponuje dodatkowe kroki by odbudować zasoby rybne zgodnie z poziomem maksymalnego zrównoważonego odłowu (MSY). - Niepokojący stan europejskich zasobów rybnych wymaga, by decydenci w końcu zamknęli lukę pomiędzy doradztwem naukowym a podejmowanymi przez nich decyzjami. Czas na naprawę europejskiego rybołówstwa ucieka - wszystkie nieodpowiedzialne, krótkoterminowe decyzje przyniosą odwrotne do zamierzonych skutki i osłabią reformę Wspólnej Polityki Rybołówstwa (WPRyb) - ocenia Xavier Pastor, dyrektor zarządzający organizacji Oceana w Europie.

Według najnowszych ustaleń reformy Wspólnej Polityki Rybołówstwa, państwa członkowskie Unii Europejskiej jak i Parlament Europejski zgodziły się na odbudowę zasobów rybnych, eliminację odrzutów i większy nacisk na ochronę środowiska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • tyż technolog 26-07-2014, 14:02:
Nadzieja matką głupich.Trzeba działać, ale jest problem, kto ma to zrobić? Na pewno nie departament rybołówstwa Min.Rol. i Rozwoju Wsi, który podziela zdanie pana Belki. Znam ich z autopsji.Nie mają pojęcia o rybołówstwie.
  • technolog przetworstwa rybnego 04-07-2014, 11:07:
oczywiscie problem znany od dawna. Do tej jednak pory nie podjeto konsekwenjrtnej realizacji projektow do konca. Wszystkie podejmowane do tej pory kroki majace na celu odnowienie stata w akwenach polowowych byly pospiesznymi dzialaniam majacymi na celu chwilowe poprawienie sytuacji jak np. latanie dziur po okrutnej zimie w drogach asfaltowych. Do czego to w konsekwencji prowadzi najlepiej moga powiedziec kierowcy podrozujacy po kraju.
Na problem nalezy spojzec globalnie/generalnie i uswiadomic sobie przyczyny - skutki i wytyczyc srodki zaradcze a przede wszystkim je konsekwentnie realizowac.
Jezeli chcemy aby w Baltyku czy M.Polnocnym i innych aintensywniw exploatowanych Atlantyckich akwenach polowowych nadal plywala ryba to najwyzszy juz czas aby takie srodki podjac.
Nadeszla niestety juz pora, ze ryba ktora pojawiac bedzie sie na stole pochodzic bedzie z aqwakultury. Nie da sie tego uniknac i trzeba to jako naturalna konsekwencje przyjac i zgodzic sie z takim faktem. Osobiscie nie mam z tym problemu choc chetnie wspominam czasy smacznego fileta dorszowego ktorego w obfitosci swego czasu w kazdej smazalni mozna bylo kupic. Ale coz, bylo to dawno choc bylo prawda.
Mam tylka taka nadzieje, ze decydenci i wykonawcy beda na tyle madrzy i konsekwentni i zdaja sobie sprawe z powagi problemu, ze wszyscy beda ograniczen polowowych konsekwentne przestrzegac w imie zachowania tego co w morzych dla potomnych i dla nas siebie.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH