REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja łososi w Polsce jest rozwojowa

  • Autor: PAP
  • Data: 03-10-2015, 10:42
Produkcja łososi w Polsce jest rozwojowa
Kazimierz Plocke, wiceminister rolnictwa

Konsumowane w Polsce łososie hodowane są na fermach, w sadzach czyli klatach zanurzonych w wodach norweskich fiordów. Ale już wkrótce możemy jeść rodzime łososie, gdyż są zainteresowani uruchomieniem takiej produkcji w naszym kraju - powiedział PAP wiceminister rolnictwa Kazimierz Plocke.

REKLAMA

Polska jest czołowym importerem i przetwórcą łososia. Łosoś w formie przetworzonej eksportowany jest z Polski na rynek wielu krajów, ryba ta też jest lubiana przez polskich konsumentów, gdyż jest smaczna, ma mało ości i jest łatwa w przyrządzeniu. Dlatego hodowcy w porozumieniu z przetwórcami i polską kadrą naukową uznali, że chów łososi w Polsce może być dobrym interesem, w który warto zainwestować. Nie bez znaczenia będzie możliwość dofinansowania takich przedsięwzięć z europejskich funduszy rybackich - podkreślił Plocke.

W czerwcu tego roku ruszyła pierwszą w Polsce sztuczna hodowla łososia atlantyckiego w Janowie koło Trzęsacza (woj. zachodniopomorskie). Wykorzystuje się tu nowatorską metodę stosując do hodowli łososi zasolone wody geotermalne - zaznaczył wiceminister.

Jak mówił, trudność w uruchomieniu takiej akwakultury polega jedynie na tym, że tradycyjne systemy sadzowe nie są przystosowane do warunków polskiego wybrzeża. (Sadze - to wielkie, głębokie zbiorniki zanurzone w wodach morskich). Zatem inwestorzy będą musieli zastosować pionierskie technologie m.in. umożliwiające hodowlę ryb w systemach z recyrkulacją wody.

Akwakultura jest alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa. Obecnie 25 proc. całkowitej produkcji ryb w UE pochodzi z akwakultury i tendencja ta wciąż rośnie. Na świecie akwakultura dostarcza już ponad połowę dostępnych na rynku ryb i innych organizmów wodnych. Obecnie akwakultura w Polsce dostarcza 30-36 tys. ton ryb (ok. 15-18 proc. rynku ryb konsumpcyjnych).

"Zakładamy, że w Polsce do 2020 r. z akwakultury będziemy uzyskiwali 49-62 tys. ton ryb wysokiej jakości. Taka ilość będzie znacząca, bo jest to poziom porównywalny z wielkością połów polskiej floty dalekomorskiej (50-60 tys. ton)" - podkreślił wiceszef resortu.

W polskiej akwakulturze najwięcej hoduje się karpia. Profesjonalnych gospodarstw karpiowych jest w Polsce ok. 400. Rocznie produkuje się go ok. 15-20 tys. ton, co stawia nasz kraj na pierwszym miejscu w UE. Produkcja karpia sprzyja utrzymaniu cennych ekosystemów wodnych i właśnie z tych prośrodowiskowych względów tak wiele stawów rybnych zostało objętych ochroną w ramach sieci Natura 2000.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH