Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja ryb mrożonych w Polsce spadła o ponad 40 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 29-01-2015, 10:42

Produkcja ryb mrożonych w Polsce dużych zakładach przemysłu rybnego - czyli takich, które zatrudniają minimum 50 osób - w okresie od stycznia do końca października 2014 r. zmalała o 40,9 proc. do poziomu 31,7 tys. ton. Spadek ten wynikał w głównym stopniu z ograniczonych dostaw szprotów z połowów własnych - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach "Rynku Rolnego".

Od początku 2014 roku do końca października zmalała także produkcja wędzonych łososi (o 8,2 proc. do poziomu 41,8 tys. ton) i mrożonego mięsa z ryb morskich (o 8,9 proc. do 10,3 tys. ton). Mniejsze spadki odnotowały pozostałe ryby wędzone (o 2,4 proc. do poziomu 17 tys. ton).

W analizowanym okresie o 1,8 proc. zwiększyła się produkcja przetworów i konserw (161,6 tys. ton), zwłaszcza z makreli (o 13,5 proc. do 8,8 tys. ton) i łososi (o 6 proc. do 8,1 tys. ton), przy odrobinę mniejszej niż rok temu produkcji przetworów ze śledzi (o 1,1 proc. do 76,3 tys. ton). Produkcja mrożonych filetów z ryb morskich wzrosła o 9,2 proc. do poziomu 22,2 tys. ton.

Jak podsumowuje Krzysztof Hryszko, ogółem produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w okresie od stycznia do końca października ubiegłego roku zmalała o 6,9 proc. i wyniosła 299,7 tys. ton (statystyki te obejmują jedynie zakłady o zatrudnieniu nie mniejszym niż 50 osób). We wrześniu i październiku zaobserwować można było jednak jej wzrost o około 8 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH