REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja ryb spadła o 5,4 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 13-05-2015, 10:47
Produkcja ryb spadła o 5,4 proc.
Produkcja ryb w dużych zakładach spadła o 5,4 proc. rdr

W okresie styczeń - luty 2015 produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób była niższa o 5,4 proc. niż w roku poprzednim i wyniosła 58,9 tys. ton - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej na łamach Rynku Rolnego.

REKLAMA

W przekonaniu eksperta IERiGŻ notowane spadki są wynikiem zaprzestania produkcji całych mrożonych ryb morskich, w przypadku których nastąpił spadek o 93,5 proc. do 445 ton. W grupie tej dominowały dotychczas szproty - znacząca nadpodaż szprotów z połowów krajowych, która obserwowana była w ostatnich latach, powodowała konieczność ich wykorzystania poprzez mrożenie, wędzenie, a także w produkcji konserw.

W porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim produkcja ryb wędzonych zmniejszyła się o 5,6 proc., a mrożonego mięsa z ryb morskich aż o 19,6 proc.

Ponownie bardzo dobre rezultaty wypracowano w pogłębionym przetwórstwie śledzi - produkcja marynat i konserw wyniosła 17,3 tys. ton, co stanowi wzrost o 8,6 proc. Dynamicznie rosła produkcja mrożonych ryb morski (wzrost o 9,2 proc.). O 12 proc. zwiększyła się produkcja pozostałych artykułów wysokoprzetworzonych, wśród których szczególną pozycję zajmują wyroby garmażeryjne takie jak paluszki rybne, sałatki oraz pasty.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH