Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rolnictwo ma destrukcyjny wpływ na Bałtyk

  • www.farmer.pl
  • Autor: Wojciech Konieczny, farmer.pl
  • Data: 02-08-2014, 22:34

Rolnictwo krajów okalających Bałtyk wywiera destrukcyjny wpływ na życie biologiczne tego akwenu. Ograniczenie jego eutrofizacji było tematem międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez znanego producenta nawozów, firmę Yara.

Morze Bałtyckie jest małe i stosunkowo płytkie. Jego średnia głębokość to tylko 55 m. Otaczają go państwa prowadzące intensywną gospodarkę rolną, co stwarza wiele zagrożeń.

Szczególne niebezpieczeństwo stwarzają niesione rzekami związki azotu i fosforu, których źródłem jest rolnictwo. Ich dopływ ciągle wzrasta, np. w stosunku do warunków pierwotnych dopływ azotu - w ciągu zaledwie 100 lat - wzrósł o 800 proc., a fosforu - o 400 proc.

Wywołuje to eutrofizację morza, które jeszcze na początku XX w. było mało żyzne (oligotroficzne). W efekcie tego zjawiska pogarszają się stosunki tlenowe, spada przezroczystość wód i ubożeje flora denna. Dochodzi też do masowych zakwitów glonów - głównie sinic. O ile w 1907 r. zielenice żyły w Zatoce Gdańskiej jeszcze na głębokości 15 m, o tyle obecnie porastają dno tylko do 4 m. Pionowe występowanie brunatnic i krasnorostów zmniejszyło się z 25 do 8 m. Wzrost ilości martwej materii organicznej na dnie morza doprowadza do zaniku życia w tej strefie i pojawienia się stref zatrutych przez H2S. Stanowi to bezpośrednie zagrożenie dla dorsza, którego tarliska znajdują się na głębokości 60-70 m, a więc w strefie występujących pustyń dennych.

Więcej na farmer.pl

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH