REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rosną połowy śledzi i dorszy

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 13-10-2015, 13:27
Rosną połowy śledzi i dorszy
Fot. Shutterstock

Od stycznia do sierpnia połowy ryb na Bałtyku zwiększyły się o 9,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim i wyniosły 96,7 tys. ton. W analizowanym okresie połowy śledzia zwiększyły się o 36,6 proc., a dorsza o 30,3 proc. i wyniosły odpowiednio 20,4 oraz 8,6 tys. ton - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowanych na łamach Rynku Rolnego.

REKLAMA

Z danych IERiGŻ wynika ponadto, że o 6,5 proc. do 54,3 tys. ton zwiększyły się wyładunki szprotów, a ryb pozostałych wyniosły 6,2 tys. ton, co stanowi wzrost o 9,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim.

Spadek zanotowano wyłącznie w przypadku stroni, których połowy w analizowanym okresie zmniejszyły się o 20,9 proc. do 7,1 tys. ton. 

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2015 roku wyniosło 46,8 proc. w przypadku śledzi, 55,9 proc. w przypadku dorszy oraz 86,6 proc. w odniesieniu do szprotów.

W okresie styczeń-lipiec o 4,4 proc. zwiększyła się produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób - wyniosła ona 219 tys. ton. 

W świetle danych IERiGŻ wzrost produkcji został zanotowany w przypadku przetworów i konserw z ryb, która wyniosła 118 tys. ton, to jest 7,4 proc. więcej niż przed rokiem. W grupie tej dominują marynaty z ryb (39 proc.), konserwy rybne (27,4 proc.), a także pozostałe przetwory (33,6 proc.).

W podziale gatunkowym produktów rybnych nadal dominują śledzie, których przetwórstwo zwiększyło się w analizowanym okresie o 6,2 proc. do poziomu 54,8 tys. ton. Duży wzrost produkcji zanotowano ponadto sardynek i szprotów - o 13,6 proc. do 8,3 tys. ton, a także makreli, których produkcja wzrosła aż o 11,5 proc. i wyniosła 6,6 tys. ton.

Co istotne drastycznie, bo aż o 26,7 proc., spadła produkcja przetworów i konserw z łososia, która wyniosła 4,4 tys. ton. 

O 5,8 proc. do 42,3 tys. ton wzrosła natomiast produkcja ryb wędzony. W przypadku świeżych filetów z ryb morskich zwiększyła się ona aż do 12 tys. ton, to jest 2,4 -krotnie. Produkcja mrożonych filetów z ryb morskich utrzymała się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, wynosząc 14,6 tys. ton. Aż o 21,1 proc. spadła produkcja całych, mrożonych ryb morskich, która wyniosła 21,1 tys. ton. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH