Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosną połowy śledzi i dorszy

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 13-10-2015, 13:27
Rosną połowy śledzi i dorszy
Fot. Shutterstock

Od stycznia do sierpnia połowy ryb na Bałtyku zwiększyły się o 9,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim i wyniosły 96,7 tys. ton. W analizowanym okresie połowy śledzia zwiększyły się o 36,6 proc., a dorsza o 30,3 proc. i wyniosły odpowiednio 20,4 oraz 8,6 tys. ton - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowanych na łamach Rynku Rolnego.

Z danych IERiGŻ wynika ponadto, że o 6,5 proc. do 54,3 tys. ton zwiększyły się wyładunki szprotów, a ryb pozostałych wyniosły 6,2 tys. ton, co stanowi wzrost o 9,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim.

Spadek zanotowano wyłącznie w przypadku stroni, których połowy w analizowanym okresie zmniejszyły się o 20,9 proc. do 7,1 tys. ton. 

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2015 roku wyniosło 46,8 proc. w przypadku śledzi, 55,9 proc. w przypadku dorszy oraz 86,6 proc. w odniesieniu do szprotów.

W okresie styczeń-lipiec o 4,4 proc. zwiększyła się produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób - wyniosła ona 219 tys. ton. 

W świetle danych IERiGŻ wzrost produkcji został zanotowany w przypadku przetworów i konserw z ryb, która wyniosła 118 tys. ton, to jest 7,4 proc. więcej niż przed rokiem. W grupie tej dominują marynaty z ryb (39 proc.), konserwy rybne (27,4 proc.), a także pozostałe przetwory (33,6 proc.).

W podziale gatunkowym produktów rybnych nadal dominują śledzie, których przetwórstwo zwiększyło się w analizowanym okresie o 6,2 proc. do poziomu 54,8 tys. ton. Duży wzrost produkcji zanotowano ponadto sardynek i szprotów - o 13,6 proc. do 8,3 tys. ton, a także makreli, których produkcja wzrosła aż o 11,5 proc. i wyniosła 6,6 tys. ton.

Co istotne drastycznie, bo aż o 26,7 proc., spadła produkcja przetworów i konserw z łososia, która wyniosła 4,4 tys. ton. 

O 5,8 proc. do 42,3 tys. ton wzrosła natomiast produkcja ryb wędzony. W przypadku świeżych filetów z ryb morskich zwiększyła się ona aż do 12 tys. ton, to jest 2,4 -krotnie. Produkcja mrożonych filetów z ryb morskich utrzymała się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego, wynosząc 14,6 tys. ton. Aż o 21,1 proc. spadła produkcja całych, mrożonych ryb morskich, która wyniosła 21,1 tys. ton. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.