Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie zainteresowanie ofertą gotowych dań rybnych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-09-2015, 13:28
Rośnie zainteresowanie ofertą gotowych dań rybnych
Bożena Serzycka, prezes Wilbo. Fot. Wilbo

- Zarówno w kategorii mrożonek jak i konserw zauważalne jest, że półka z produktami gotowymi poszerza się proporcjonalnie zmniejszając półkę półproduktów – zwraca uwagę w Bożena Serzycka, prezes giełdowej spółki Wilbo.

Zdaniem Bożeny Serzyckiej, prezes Wilbo, konsumenci coraz chętniej wybierają produkty rybne z segmentu dań gotowych. Systematycznie zmniejsza się półka z produktami wymagającymi głębszego przetworzenia. W prostej linii wynika to z ze wzrostu tempa życia oraz braku czasu, który w coraz większym stopniu doskwiera konsumentom. Firmy z branży, w tym Wilbo, muszą odpowiedzieć na to wyzwanie.

- Wilbo śledząc ten trend stworzyło taką linię – jest nią właśnie Neptun Delikatny, gdzie wykorzystujemy łososia z naturalnych łowisk. Jest to przekąską, która tworzy spójną porcję dania gotowego. Nasze panierowane produkty mrożone również można zaliczyć do dań szybkiego przygotowania, co potwierdza się w sprzedaży naszych produktów do firm z portfolio cateringowym – przyznaje Serzycka.

Zauważa jednak, że Wilbo w dalszym ciągu zamierza dostosowywać swoją ofertę do oczekiwań rynkowych.

- Oczywiście nie spoczywamy na laurach – podpatrując głównie rynek zachodni i widząc trend, iż nasz kraj zmierza ku takiemu właśnie "zachodniemu” stylowi życia cały czas pracujemy nad poszerzeniem naszej oferty o produkty coraz to oryginalniejsze, wykwintniejsze, smakowitsze i będące produktem gotowym od razu do spożycia dla osób ceniących swój czas – wyjaśnia Serzycka.

Dodaje także, że firma planuje w najbliższym czasie zaprezentować kolejne serie swojej wiodącej marki Neptun, odpowiadając tym samym na zapotrzebowanie konsumenckie.

- Wiemy, że mamy tę przewagę nad innymi, iż oprócz wygody w przygotowaniu, wytwarzamy produkty z surowców najwyższej jakości. Ponieważ linia NEPTUN Delikatny dowodzi, że jest to właściwy kierunek, to już wkrótce zaprezentujemy konsumentom nasze kolejne serie. Wierzę, że klienci będą bardzo pozytywnie zaskoczeni tymi produktami – wyjawia Serzycka.

W ubiegłym roku główną grupą asortymentową w produkcji Wilbo pozostały konserwy rybne, które odpowiadały za 80,75 proc. całości przychodów ze sprzedaży. 13,05 proc. przypadło na ryby mrożone. 6,19 przychodów ze sprzedaży to pozostałe surowce, materiały oraz usługi.

Zachęcamy do przeczytania pełnej rozmowy z Bożeną Serzycką, prezes Wilbo (link).

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

WLBWILBO SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tech. Przetw. Rybnego 12-09-2015, 14:39:
W zupelnosci zgadzam sie z p. Sarzycka ktora w wypowiedzi swej rozpoznaje trendy na gotowe dania. Kierunek ten juz od dawna uaktywnil sie tu gdzie mieszkam i nie zadna to nowosc. Nowosc to rodzaj podawanego produktu. Zaskakuje mnie tu wypowiedz odnosnie lososia z "naturalnych lowsisk" Czy aby zeczywiscie chodzi tu o lososia polawianego na otwartych wodach ... ?
Czy aby nie mamy tu do czynienia z lososiem z Aquakultury ?
No coz, jesli to ten dziki to zapewne ceny na dania gotowe beda niewspolmiernie wyzsze co moze "zamrozic" popyt na takowe bo osobiscie nie wierze w silna zasoobnosc materialna polskiego w szerokim tego slowa pojeciu spoloczenstwa polskiego.
Nie koniecznie atrakcyjnosc produktu zwiazana musi byc z extraklasowa baza na ktorej jest on zbudowany. Jest to oczywiscie b.wazny aspekt ale wazniejsze to sposob podania, nowoczesnosc produktu, latwosc w przyzadzeniu i urozmaicone walory smakowe.
Zreszta co tu bede "uczyl" zapewne w Wilbo sa doskonali fachowcy ktorzy sprostaja zadaniu.
Oczywiscie cielkaw jestem na te nowe produkty o ktorych byla mowa. Mam nadzieje, ze tym razem beda na tyle innovacyjne, ze warto bylu tu na ten temat mowic.
Swego czasu bywajac w tej firmie staralem sie wprowadzic pare nowosci ale widocznie jak na tamten czas byly one "za nowe" choc juz wtedy byla grupa ludzi ktorzy dostrzegli to ale nie stety byla tez grupa ktora zdeaktywowala dalsze dzialania. A szkoda, bo byc moze WILBO moglo by nyc prekursorem juz wtedy tego o czym dopiero dzis mowi p. Sarzycka

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH