Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosyjskie embargo na konserwy rybne. Jest się czego bać?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2015, 09:45
Rosyjskie embargo na konserwy rybne. Jest się czego bać?
Rosja wprowadziła embargo na polskie konserwy rybne. Fot. Shutterstock

Rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor) poinformowała, że od środy wprowadzone zostaje embargo na polskie produkty rybne, w tym przede wszystkim konserwy. Decyzja nie jest zaskoczeniem. Wydaje się jednak, że zakaz w niewielkim stopniu uderzy w polską branżę przetwórstwa ryb.

Już w sierpniu inna rosyjska służba, Rospotrebnadzor, odpowiedzialna za kontrolę sanitarną i ochronę konsumenta, wprowadziła embargo na polskie szproty w puszkach. Jako powód wprowadzenia zakazu podano wtedy wskaźniki „organoleptyczne”, zgodnie z którymi informacje na etykietach produktów polskiego Graala z Wejherowa miały być niezgodne ze stanem faktycznym.

Bogusław Kowalski, prezes Graala, przyznał wtedy w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że firma już dłuższego czasu nie sprzedaje swoich produktów na rosyjski rynek. Co więcej, polskie służby nie dostały żadnego oficjalnego potwierdzenia decyzji podjętej przez Rospotrebnadzor.

Pod koniec lipca rosyjskie służby poinformowały natomiast, że chcą skontrolować zakłady przetwórstwa rybnego w Polsce i na Litwie, które wysyłają swoje produkty na rynek Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej.

Wczoraj Rossielchoznadzor wprowadzając decyzję o tymczasowym zakazie wwozu polskiej produkcji rybnej podkreślił, że wiąże się to z odmową jaką udzieliły polskie firmy w kwestii planowanej kontroli. Rosyjska służba podała również, że część polskich zakładów nie poinformowało o powodach swojej odmowy.

Rosyjskie embargo nie powinno jednak w dużym stopniu wpłynąć na polską branżę przetwórstwa ryb. Dotychczas pozwolenie na sprzedaż produktów rybnych do Rosji posiadały jedynie 4 polskie firmy. Co jednak istotne nie wszystkie z tego prawa korzystały.

W ubiegłym roku wartość polskiego eksportu przetworów oraz konserw rybnych w świetle szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyniósł 188 mln euro. Cały eksport sektora rybnego przekroczył 366 tys. ton o łącznej wartości około 1,4 mld euro (około 6,26 mld zł).

Rosja nie jest tradycyjnym rynkiem dla polskiego przetwórstwa ryb. Większość przetworzonych produktów rybnych, blisko 90 proc., wysyłanych jest do Unii Europejskiej. Zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej głównym odbiorcą pozostają Niemcy, którzy odpowiadają za 40,9 proc. wolumenu polskiego eksportu i aż 55,3 proc. jego wartości.

W roku 2014 eksport do Rosji wyniósł zaledwie 74 tys. ton ryb, a jego wartość nie przekroczyła 50 tys. euro.

Przez wprowadzenie zakazu stracą przede wszystkim te firmy, które wysyłały na rynek rosyjski swoje konserwy rybne. Nie wydaje się zatem, aby przyniosło ono głębsze konsekwencje dla całej branży.

Dzięki inwestycjom, które zostały poczynione w ostatnich latach, polski przetwórstwo ryb stoi na bardzo wysokim poziomie i jest konkurencyjne na europejskich i światowych rynkach. Z tego też powodu polskie firmy dotknięte zakazem nie powinny mieć problemów ze znalezieniem nowych odbiorców.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH