REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ruszyły odłowy stynki w jeziorze Wigry

  • Autor: PAP
  • Data: 19-02-2014, 12:22

Wigierski Park Narodowy (WPN) rozpoczął pierwsze po 30 latach odłowy stynki w jeziorze Wigry (Podlaskie), by sprawdzić, czy wzrosła populacja gatunku tej ryby. Odłowy mają potrwać około tygodnia.

REKLAMA

Jak poinformował w środę PAP dyrektor WPN Maciej Kamiński, rybacy rozpoczęli odłowy na zlecenie parku, który zarządza jeziorem Wigry. W akcji kontrolowanego odłowu stynki uczestniczy 10-osobowa ekipa. Limit odłowu wynosi 10 ton.

"Od lat sześćdziesiątych populacja stynki mocno zmniejszyła się. Ostatni odłów miał miejsce trzydzieści lat temu i od tego czasu ze względu na to, że stynki w Wigrach było bardzo mało, nie łowiono jej" - powiedział PAP Kamiński. Dodał, że ostatnio zdarzało się, że w sieciach używanych do połowu sielawy trafiały stynki, dlatego jest podejrzenie, że jej populacja się odbudowała.

Połowu stynki dokonuje się zimą, bo wtedy niewielkie ryby (zwykle ok. 10 cm - PAP) łączą się w ławice i łatwiej je łowić.

Obecnie na jeziorze Wigry jest lód o grubości 27 cm. Aby łowić wybija się w lodzie otwory.

Kamiński powiedział PAP, że we wtorek wykonano pierwszy połów, ale rybacy nie trafili na dużą ilość stynki. "W związku z tym wyznaczamy kolejne miejsca, w których będziemy łowili dopóki pozwoli na to pogoda" - dodał.

Stynka jest rybą, która żyje tylko w czystych zbiornikach wodnych, zimnych i dobrze dotlenionych. Stynka to niewielka ryba, wykorzystywana do produkcji m.in. pasz dla zwierząt.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH