Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rybacy będą mogli złowić więcej śledzi na Zalewie Wiślanym

  • Autor: PAP
  • Data: 07-01-2015, 11:00

Ponad 3 tys. ton śledzi będą mogli odłowić w tym roku polscy rybacy na Zalewie Wiślanym. To najwyższa z tzw. kwot połowowych, które są ustalane dla tego akwenu od 2012 roku - poinformował Inspektorat Rybołówstwa Morskiego.

Jak powiedział PAP Romuald Jachimowicz z Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego we Fromborku, rybacy mogą odłowić 3127 ton śledzi, czyli o prawie o 1 tys. ton więcej niż w minionym roku.

Kwoty połowowe, czyli limity dopuszczalnych połowów poszczególnych gatunków ryb, są wyznaczane przez Ministerstwo Rolnictwa dla Zalewu Wiślanego od 2012 roku. Systematycznie rosły - od 1,5 tys. ton do ponad 2,1 tys. ton w ub. roku. Co roku te limity były w pełni wykorzystane przez rybaków.

Piotr Kasza z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany" powiedział PAP, że zwiększenie dopuszczalnej wielkości połowów bardzo ucieszyło rybaków. Jak przypomniał, połowy śledzi są pierwszym po zimowym przestoju i pewnym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na tym zbiorniku. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów.

Masowe połowy śledzi odbywają się wczesną wiosną. Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego, gdy zejdą lody i woda ma temperaturę 6-8 stopni. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego.

W szczycie sezonu rybacy potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet 20 ton śledzi w ciągu doby. Ryby trafiają do chłodni i przetwórni w Tolkmicku, Elblągu i Władysławowie. W ub. roku za 1 kg śledzi w hurcie płacono 1,2 zł.

Według rybaków na coraz lepsze wyniki połowów wpłynął nowoczesny sprzęt, który kupili za unijne dotacje. Jeszcze kilka lat temu śledzie trzeba było transportować ręcznie z łodzi na brzeg, teraz robią to specjalistyczne pompy, co znacznie skróciło czas rozładunku.

Sieci na śledzie zastawia wiosną na Zalewie Wiślanym większość z zarejestrowanych tam 83 załóg rybackich. Przy połowach, transporcie i sprzedaży ryb oraz we własnych smażalniach pracują często całe rodziny.

Od kilku lat śledzie stają się główną atrakcją kulinarną gmin położonych nad Zalewem. Lokalna Grupa Rybacka co roku organizuje z myślą o turystach "Święto śledzia". Podczas tego festynu można spróbować miejscowych przysmaków z tych ryb, w tym tzw. moskalików i śledzi po fromborsku, czyli w zalewie octowo-oliwnej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH