Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona

  • Autor: PAP
  • Data: 23-04-2018, 14:02
Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona
Fot. Shutterstock

Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona, białkowych złogów. Niektóre gatunki mają tej substancji więcej niż inne, a jej ilość zmienia się wraz z porami roku.

Ryby od dawana uważa się za ważny składnik zdrowej diety - zwracają uwagę naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego w Chalmers. Zwykle jednak ceni się je za obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Szwedzki zespół zaznacza jednak, że badania na temat wpływu tych kwasów dawały nie zawsze spójne wyniki, tymczasem nowe rezultaty sugerują ważne działanie substancji zupełnie innego rodzaju.

Chodzi o zapobieganie chorobie Parkinsona, w której powstawaniu uczestniczy białko o nazwie alfa-synukleina. Odkłada się ono w mózgu, w postaci tzw. amyloidu, prowadząc do procesów chorobowych. Zwane jest ono nawet białkiem Parkinsona.

Badacze odkryli, że obecne w rybach inne białko - parwalbumina łączy się z alfa-synukleiną i zapobiega jej szkodliwej kumulacji.

"Parwalbumina usuwa +białko Parkinsona+ i w prosty sposób, poprzez tworzenie z nim własnych agregatów, zapobiega jego gromadzeniu się" - tłumaczy prof. Pernilla Wittung-Stafshede, główna autorka pracy opublikowanej w piśmie "Scientific Reports".

Naukowcy sugerują, że ponieważ parwalbumina występuje w rybach w dużych ilościach, zwiększenie ich spożycia może być prostym sposobem ochrony przed ciężkim schorzeniem.

Śledź, dorsz, karp, łosoś czerwony - to przykłady gatunków o szczególnie dużej zawartości parwalbuminy, ale jak twierdzą naukowcy, występuje ona także u wielu innych ryb. Jej stężenie może się przy tym zmieniać wraz z porami roku.

"Ze względu na zwiększoną aktywność metaboliczną, ryby mają zwykle większą wartość odżywczą pod koniec lata. Poziom parwalbuminy jest dużo wyższy u ryb po okresie dużego nasłonecznienia, więc dobrym pomysłem może być zwiększenie ich konsumpcji jesienią" - twierdzi jedna z badaczek, prof. Nathalie Scheer.

Tymczasem, ponieważ gromadzące się w mózgu białkowe amyloidy towarzyszą także innym schorzeniom, np. chorobie Alzheimera, stwardnieniu zanikowemu bocznemu, czy chorobie Huntingtona, szwedzki zespół zamierza sprawdzić, czy ich odkrycie ma znaczenie także dla ochrony przed innymi zaburzeniami.

"Choroby te przychodzą z wiekiem, a ludzie żyją coraz dłużej. W przyszłości czeka nas eksplozja tego typu schorzeń, a mamy się czego bać, ponieważ nie dysponujemy odpowiednimi lekarstwami. Musimy więc przyglądać się wszystkiemu, co wydaje się obiecujące" - mówi prof. Wittung-Stafshede.

W kolejnym kroku badacze chcą sprawdzić, jak parwalbumina pochodząca ze śledzi transportowana jest w ludzkich tkankach.

"Dogłębne badanie dystrybucji parwalbuminy w tkankach człowieka będzie bardzo interesujące. Spodziewamy się naprawdę ekscytujących wyników" - zapowiadają naukowcy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH