REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ryby morskie popularniejsze od słodkowodnych

  • Autor: portalspozywczy.pl/Seafood Stady 2015/IERiGŻ
  • Data: 30-06-2015, 16:03
Ryby morskie popularniejsze od słodkowodnych
87 proc. ryb konsumowanych w Polsce to ryby słonowodne. Fot. Shutterstock

Aż 87 proc. ryb spożywanych w Polsce to ryby słonowodne. Ryby słodkowodne odpowiadają za 7,2 proc. konsumpcji w naszym kraju – wynika z raportu Seafood Stady 2015 przygotowanego przez NSC.

REKLAMA

Dużą popularnością wśród Polaków cieszą się ryby słonowodne. Polscy konsumenci chętniej spożywają ryby morskie pomimo, że dostęp do świeżych ryb przez długi czas był ograniczony. Obecnie dostępność ryb morskich zdecydowanie się poprawia. Wynika to m.in. z funkcjonowania nowych form ich pakowania (MAP). Ponadto powszechnie dostępne są morskie ryby wędzone, a także mrożone oraz w puszkach.

Potwierdzają to dane NSC. Aż 45 proc. Polaków, którzy kupują ryby i owoce morza decyduje się na zakup ryb świeżych oraz mrożonych. Na drugim miejscu znajdują się przetwory rybne. Analizując jednak każdy segment osobno, pierwsze miejsce jeżeli chodzi o spożycie ryb w domu zajmują przetwory (42 proc.). Kolejne odpowiednio ryby mrożone (25 proc.), ryby świeże (19 proc.) oraz ryby wędzone (14 proc.).

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że najchętniej spożywaną rybą pozostaje mintaj. W ubiegłym roku na statystycznego Polaka przypadało 2,85 kg tej ryby. Stanowi to o wzroście o 6 proc. w stosunku do roku 2013.

Popularnością nadal cieszy się śledź, choć na przestrzeni lat jego spożycie zdecydowanie spadło. Mniej więcej do roku 2000 przecięty Polak jadł około 3 kg śledzia rocznie. Rok 2013 był pod tym względem rekordowo niski – na jednego mieszkańca przypadło zaledwie 1,94 kg śledzi. W ubiegłym roku odnotowano wzrost ich konsumpcji o 8,2 proc., dzięki czemu ich przeciętne spożycie znowu przekroczyło granicę 2 kilogramów – 2,11 kg/ osobę.

Nie da się ukryć, że gusta Polaków jeżeli chodzi o spożywanie ryb zdecydowanie się zmieniają. Rośnie popularność łososia oraz dorsza. Tylko w ubiegłym roku odnotowano niemal 90 proc. wzrost konsumpcji łososia do 1,32 kg/ osobę. W przypadku dorsza odnotowano wzrost o 46 proc. do 1,24 kg/osobę. Znaczący wzrost konsumpcji widoczny była także w latach 2009-2013, kiedy to spożycie dorsza w Polsce wzrosło o ponad 100 proc. – z 0,41 do 0,84 kg/osobę.

Konsumpcja popularnych ryb słodkowodnych – takich jak panga, karp, czy pstrąg – jedynie nieznacznie przekracza 0,5 kilograma na osobę (odpowiednio panga 0,65, karp 0,55 i pstrąg 0,55 kg / osobę w 2014 roku).

Z powodu ciągle niskiego poziomu spożycia ryb w naszym kraju – wg. danych IERiGŻ w 2014 roku bilansowe spożycie ryb i owoców morza w Polsce wyniosło 13,25 kg – na rynku istnieje duży potencjał do wzrostu.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Analityk 30-06-2015, 18:12:
I jeszcze to "Konsumpcja popularnych ryb słodkowodnych – takich jak panga, karp, czy pstrąg – jedynie nieznacznie przekracza 0,5 kilograma na osobę (odpowiednio panga 0,65, karp 0,55 i pstrąg 0,55 kg / osobę w 2014 roku)." Szybko licząc w pamięci 0,65 + 0,55 + 0,55 = 1,75 czyli równo 3,5 razy tyle co 0,5 (albo jak kto woli 350%). Faktycznie niewiele więcej niż 0,5.
  • Fishman 30-06-2015, 17:56:
"Aż 87 proc. ryb spożywanych w Polsce to ryby słonowodne. Ryby słodkowodne odpowiadają za 7,2 proc. konsumpcji w naszym kraju" - masło maślane i do tego bez soli morskiej ;)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH