REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ryby ponownie droższe w stosunku do mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 15-02-2016, 13:23
Ryby ponownie droższe w stosunku do mięsa
Fot. Shutterstock

Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ubiegłym roku śródroczne ceny ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów spadły o 0,3 proc. W relacji grudzień do grudnia 2014 roku były jednak wyższe o 1,2 proc. W świetle danych ryby ponownie zdrożały w stosunku do żywności oraz napojów alkoholowych.

REKLAMA

Analitycy IERiGŻ wskazują, że ryby i owoce morze realnie zdrożały w 2015 roku w relacji do żywności i napojów bezalkoholowych, których ceny okazały się ogółem niższe o 1,7 proc. Ryby zdrożały przede wszystkim w stosunku do mięsa i przetworów, w przypadku których odnotowano spadek o 3 proc.

Ryby świeże i chłodzone były tańsze o 1,8 proc.. W przypadku produktów z grupy pozostałych przetworów z ryb i owoców morza odnotowano spadek cen o 1,8 proc. Tańsze okazały się także ryby i owoce morza suszone, solone i wędzone, gdzie spadek cen był porównywalny i wyniósł 1,7 proc. Największe podwyżki dotyczyły ryb mrożonych, których ceny wzrosły średnio o 4,4 proc. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH