Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ryby ponownie droższe w stosunku do mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 15-02-2016, 13:23
Ryby ponownie droższe w stosunku do mięsa
Fot. Shutterstock

Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ubiegłym roku śródroczne ceny ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów spadły o 0,3 proc. W relacji grudzień do grudnia 2014 roku były jednak wyższe o 1,2 proc. W świetle danych ryby ponownie zdrożały w stosunku do żywności oraz napojów alkoholowych.

Analitycy IERiGŻ wskazują, że ryby i owoce morze realnie zdrożały w 2015 roku w relacji do żywności i napojów bezalkoholowych, których ceny okazały się ogółem niższe o 1,7 proc. Ryby zdrożały przede wszystkim w stosunku do mięsa i przetworów, w przypadku których odnotowano spadek o 3 proc.

Ryby świeże i chłodzone były tańsze o 1,8 proc.. W przypadku produktów z grupy pozostałych przetworów z ryb i owoców morza odnotowano spadek cen o 1,8 proc. Tańsze okazały się także ryby i owoce morza suszone, solone i wędzone, gdzie spadek cen był porównywalny i wyniósł 1,7 proc. Największe podwyżki dotyczyły ryb mrożonych, których ceny wzrosły średnio o 4,4 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH