REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Bogusław Kowalski, Graal: Rynek stwarza nowe możliwości wyboru

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2016, 12:50
Rynek stwarza nowe możliwości wyboru
Bogusław Kowalski, prezes Grupy Kapitałowej Graal. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

W ostatnich latach polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po nowe gatunki ryb. Na znaczeniu stopniowo traci śledź, rośnie popularność łososia oraz dorsza. Zdaniem Bogusława Kowalskiego, prezesa Grupy Kapitałowej Graal, nie tyle zmieniają się preferencje konsumentów w stosunku do poszczególnych gatunków ryb. - To rynek stwarza większe możliwości dokonywania wyboru - podkreśla Kowalski.

REKLAMA

Zdaniem Bogusława Kowalskiego obecnie trudno jeszcze tak naprawdę mówić o kryzysie śledzia. Z drugiej strony wszyscy doskonale pamiętają czasy, w których to właśnie śledź królował na polskich stołach. 

- Wynikało to z faktu, że nie było tak szerokiej oferty z jaką mamy do czynienia dzisiaj - zauważa prezes Graala. I dodaje, że są dwie podstawowe przyczyny tego zjawiska. 

- Po pierwsze ze względu na położenie naszego kraju ograniczona była dostępności poszczególnych gatunków ryb. Po drugie społeczeństwo było uboższe, a śledź był rybą odpowiednią na każdą kieszeń - podkreśla. 

W przekonaniu Bogusława Kowalskiego o ostatnich latach obserwowane są gwałtowne przeobrażenia rynku - oferta staje się bogatsza, zmieniają się także oczekiwania konsumentów, którzy stają się bardziej świadomi oraz wymagający. Prezes Graala podkreśla, że jest to naturalny czynnik wpływający na wzrost, bądź spadek spożycia niektórych gatunków ryb. Jak dodaje konsumpcja ryb w naszym kraju od dłuższego czasu utrzymuje się na stałym poziomie, jednak w najbliższych latach powinna stopniowo wzrastać. 

- Dostrzec możemy fluktuacje w przypadku poszczególnych gatunków ryb. Spożycie śledzia nie będzie się gwałtownie zwiększało, ale w przypadku innych gatunków ryb będziemy obserwować dynamiczne wzrosty konsumpcji. Spowoduje to, że procentowy udział śledzia będzie stopniowo spadał - wyjaśnia Kowalski.

Prezes Graala tłumaczy także, skąd bierze się obserwowany spadek spożycia śledzia. Jak podkreśla śledź jest rybą, która jest wykorzystywana przede wszystkim w produkcji marynat, których znaczenie zdecydowanie spada. 

- Możemy dostrzec odwrót szczególnie młodszej części społeczeństwa nie tyle od pewnych gatunków ryb, ile od smaków. Śledź jest bardzo dobrą rybą, zdrową oraz smaczną, jednak duży wolumen w jego przetwórstwie stanowią coraz mniej popularne marynaty - mówi Bogusław Kowalski, prezes Grupy Kapitałowej Graal. 

Zachęcamy do przeczytania pełnego wywiadu z Bogusławem Kowalskim, prezesem Grupy Kapitałowej Graal - http://www.portalspozywczy.pl/ryby/artykuly/boguslaw-kowalski-prezes-gk-graal-obszerny-wywiad,121249.html

 

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 05518 29-01-2016, 09:35:
znowu on, ileż można

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH