REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Segment konserw rybnych nadal perspektywiczny

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-11-2015, 13:11
Segment konserw rybnych nadal perspektywiczny
Bogusław Kowalski, prezesa GK Graal. Fot. Fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Zdaniem Bogusława Kowalskiego, prezesa Grupy Kapitałowej Graal, segment konserw rybnych nadal ma przed sobą perspektywy rozwoju. W ciągu ostatnich lat opinie konsumentów dotyczące konserw uległy znaczącym przeobrażeniom, dzięki czemu nadal cieszą się one dużą popularnością.

REKLAMA

Jeszcze kilka lat temu wiele mówiło się o tym, że czas konserw rybnych bezpowrotnie przemija – stają się mniej popularne, a znaczenie całego segmentu będzie systematycznie spadało. Opinie obserwatorów i ekspertów nie znalazły jednak potwierdzenia.

- Kilka lat temu faktycznie pojawiały się wątpliwości, co do perspektyw dla segmentu konserw. Wynikało to z faktu, iż konserwy rybne były postrzegane jako produkty tanie oraz słabe jakościowo. Rynek poszedł jednak w zupełnie innym kierunku. Dzisiaj przyrządzenie konserw rybnych, sposób doboru składników oraz wykorzystywane sosy stoją na wysokim poziomie. Są bardzo dobre – tłumaczy Bogusław Kowalski w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jak dodaje obecnie konsumenci bez żadnych obaw kupują konserwy rybne. Tym bardziej, że wbrew nazwie nie zawierają one konserwantów, są konserwowane wyłącznie termicznie.

- Tak jak kiedyś nasze babcie robiły kompoty, tak teraz produkuje się konserwy rybne. Jest to dokładnie ta sama technologia z tą jednak różnicą, że wykorzystuje się ją w sposób przemysłowy – przyznaje prezes Graala.

Zdaniem Bogusława Kowalskiego na obserwowany sukces konserw rybnych wpływają także inne elementy. Istotne jest bezpieczeństwo produktu, a także jego powtarzalność. Co ważne w przypadku przetworów rybnych powtarzalność jest trudna do osiągniecia.

- Ryba w zależności od sezonu i od miejsca połowu ma różny poziom tłuszczów. W tej samej rybie poziom tłuszczu się zmienia. To właśnie tłuszcz ma wpływ na smak. Żeby zachować pewną powtarzalność smaku musimy stosować różne wysoko zaawansowane technologie. Już samo zbadanie zawartości tłuszczy nie jest łatwe i wymaga zaangażowania sporych środków finansowych. Poprzez zastosowanie różnych technologii jesteśmy w stanie utrzymać taki sam, powtarzalny smak. Konsument, który kupuje jakiś produkt wybiera go między innym ze względu na określone walory smakowe. Szybko się do nich przyzwyczaja, dlatego przez cały czas, 365 dni w roku nasze produkty muszą smakować dokładnie tak samo – mówi Bogusław Kowalski, prezes Grupy Kapitałowej Graal.

Graal jest liderem branży przetwórstwa ryb w Polsce. Grupa posiada 5 zakładów produkcyjnych na terenie kraju. Od 2005 roku spółka Graal S.A. jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

W segmencie konserw rybnych Graal posiada 38 proc. udziałów rynkowych. Największy wolumen sprzedaży grupy stanowią łącznie ryby świeże oraz wędzone.

Zachęcamy do przeczytania pełnego wywiadu z Bogusławem Kowalskim, prezesem Grupy Kapitałowej Graal - http://www.portalspozywczy.pl/ryby/artykuly/boguslaw-kowalski-prezes-gk-graal-obszerny-wywiad,121249.html

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

GRLGraal SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH